Hlavní obsah

Baník hledá nové tréninkové plochy. Z Bazalů kvůli financím zřejmě odejde úplně

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Zřejmě definitivně poslední utkání odehraje v sobotu proti Dukle Praha na Bazalech ostravský Baník a po 59 letech se přestěhuje na zrekonstruovaný Městský stadión do Vítkovic. Klub chtěl přesto na Bazalech částečně setrvat a stadión, který od roku 2013 patří městu Ostrava, využívat pro tréninky. Podle majitele klubu Petra Šafarčíka ale tato varianta asi padne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava na Bazalech během utkání se Spartou.

Článek

„Dostali jsme od města oficiální návrh smlouvy na využívání Bazalů. Když částku, kterou město požaduje, přepočteme na maximální počet jednotek, které mohou všechny naše týmy na Bazalech absolvovat, pohybujeme se kolem 15 tisíc korun za jednu jednotku. Naše stanoviska jsou tak rozdílná, že se na 99 procent asi nedomluvíme a dá se předpokládat, že od 1. července Bazaly Baníku sloužit nebudou," řekl Šafarčík.

Podle vedoucího hospodářské správy magistrátu města Ostravy Pavla Šmátraly ale Baník žádný návrh smlouvy od města nedostal.

„Uskutečnilo se jednání s panem Hábou (člen představenstva FC Baník Ostrava - pozn. aut.), kde jsme ovšem o žádných konkrétních částkách nehovořili. Diskutovali jsme o dvou možnostech dalšího využití areálu. Tou první je pronájem hřiště a šaten a druhou celého areálu. Obě varianty vyjdou ale v konečném důsledku stejně. Provoz Bazalů vyjde ročně na pět až šest miliónů korun a město nemůže dávat do stadiónu 5 miliónů a inkasovat od klubu milión," řekl Šmátrala s tím, že Ostrava bude chtít po případném budoucím nájemci areálu na Bazalech stejnou částku, jakou platí Baník nyní, tedy přibližně 6 miliónů korun ročně, plus tržní dosud nestanovené nájemné.

Pravděpodobnou možností se tedy zdá, že 1. července se brány Bazalů uzavřou a bude pokračovat v jednání o převodu komplexu do společnosti Vítkovice Aréna. Ta v Ostravě spravuje například hokejovou ČEZ Arénu či Městský stadión. To ale nebude hned, a tak Baník před novou ligovou sezónou, která začne už 18. července, stojí před velkým problémem: Kde budou fotbalisté trénovat?

„Na jednání se společnosti Vítkovice Aréna nám bylo řečeno, že na Městském stadiónu budeme moci trénovat pouze jednou za čtrnáct dní před ligovým zápasem, pro další tréninky bude muset hledat azyl jinde," přiblížil Šafarčík. „Jednáme s kluby jak v Ostravě, tak v okolí. Konečnou odpověď ale neznám," řekl Šafarčík.

Nový stadión, na kterém se každoročně koná atletická Zlatá Tretra, ale dosud není pro fotbal připravený. Hrozí tak, že na něm Baník nebude moci v úvodních kolech hrát. „Je například potřeba oddělit fanouškovské sektory klecemi. Musí být i ploty oddělující hrací plochu od diváků. Máme ale požadavek, aby ty bariéry byly demontovatelné, protože pro atletiku nic takového nechceme a nepotřebujeme," řekl místopředseda SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Reklama

Související témata: