Hlavní obsah

Sparta musí posílit. Ščasný uvažuje třeba o Litsingim

Praha

Zakončili sezónu jen remízou s Bohemkou, a tak zůstali jeden bod za maximem, jakého kdy v české lize dosáhl vicemistr. Pro fotbalisty Sparty je ovšem podstatnější příprava na příští ročník. Bude krátká, již koncem července vstoupí do kvalifikace o Ligu mistrů. Dojde ke změnám v kádru i v realizačním týmu trenéra Zdeňka Ščasného, který na Letné prodloužil smlouvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný během utkání 30. kola Synot ligy

Článek
Fotogalerie

Loučení se sezónou spíš přetrpěli. Davidu Lafatovi ke čtvrté koruně krále střelců pomohli, jinak ale Letenští museli být rádi, že v derby zachránili aspoň plichtu 1:1 a odvrátili porážku.

„Nejsem spokojený. Věděli jsme, že Bohemka bude po posledních kolech a výhře nad Plzní nepříjemná, přesto jsme k zápasu přistoupili bez větší agresivity. Nedokázali jsme skóre otočit, zaplať pánbůh, že jsme aspoň vyrovnali," líčí kouč Zdeněk Ščasný.

„Bylo znát, jak moc kluci chtěli, aby David vyhrál trofej. Až moc ho hledali. Po hrubce jsme inkasovali, snaha o vyrovnání nás pak stála moc sil. Někteří hráči nepodali výkon jako v minulých kolech," vadí trenérovi.

Díky dvacetigólovému střelci Lafataovi tak Sparta získala aspoň nějakou trofej. „Je to ocenění hlavně pro Davida. Pro Spartu jsou důležité jeho góly, ne trofej. Je to pohodový kluk do kabiny a komplexní fotbalista. Dvacet gólů za sezónu není lehká věc," oceňuje Ščasný.

Křetínský je velký optimista

Kouč už má jistotu, klub s ním v týdnu prodloužil smlouvu. A má co dělat, aby postavil silný kádr pro příští sezónu. Kadeřábek má namířeno do Hoffenheimu, zájem ze zahraničí je i o Krejčího, ve dvou úvodních ligových kolech bude chybět potrestaný Costa...

„Sparta určitě nespí, posily v hledáčku máme. Jezdili jsme, pozorovali. Potřebujeme jak posily do základní sestavy, tak i kvalitní hráče k rozšíření kádru. Vše je v jednání - také co se týče odchodů, žádný závěr zatím nebyl vyvozen," ujišťuje Ščasný.

Majitel klubu Daniel Křetínský samozřejmě hodnotí sezónu jako neúspěšnou. Z čerstvě navázané spolupráce se Ščasným však má dobrý pocit.

„Nestává se mi to často, ale před dalším ročníkem jsem velký optimista. Myslím, že máme velkou šanci konečně postoupit do Ligy mistrů - pokud nebude los mimořádně těžký. A za vedení uděláme maximum, abychom na to měli odpovídající kádr," avizuje Křetínský.

Teplický universál pro finální fázi

Kde tedy Sparta posily hledá? „Chceme hráče z Čech i ze zahraničí, v hledáčku máme i české hráče z ciziny," usmívá se Ščasný.

Dívá se i do Teplic, kde působil až do startu jara. „Ano, také tam nad jedním hráčem přemýšlím. Je to Litsingi. Sezónu měl sice špatnou, ale kvalitu kádru by nám rozšířil. Může hrát tři, čtyři posty. Je platný také jako střídající hráč, umí navíc řešit finální fázi. A s ní máme problém. Ano, nad Litsingim přemýšlíme," poukazuje kouč.

Zároveň potvrzuje, že ke změnám dojde také v realizačním týmu. Návrat Jaromíra Blažka na Letnou by se však měl týkat jen rozlučkového zápasu, ne místa trenéra brankářů. „S Blažkem jsem nejednal. Neznám ho ani lidsky, ani jako trenéra brankářů," ujišťuje Ščasný.

Probojuje se letos Sparta do hlavní soutěže Ligy mistrů?
Ano
30,4 %
Ne
69,6 %
Celkem hlasovalo 6020 čtenářů.

Reklama

Související témata: