Hlavní obsah

Fotbal tolik netáhl. Nejvyšší liga se potýkala s poklesem návštěvnosti

Praha

Ve fotbalové lize oproti minulé sezóně ubylo fanoušků. Právě skončený ročník vidělo podle údajů ČTK 1,137.169 lidí, což je téměř o 80 tisíc méně než před rokem. Jeden zápas v průměru vidělo o 330 příznivců méně. Jde o nejhorší návštěvnost v nejvyšší soutěži od sezóny 2011/12.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mistrovská Plzeň patřila mezi světlé výjimky. Návštěvnost se tu držela nad 10 tisíci.

Článek

Důvodů propadu je několik. Největší úbytek příznivců zaznamenali oproti minulé sezóně v Teplicích, na Spartě a v Ostravě, kam chodila v průměru přibližně o dva tisíce nižší návštěva. Letná se z pozice nejnavštěvovanějšího stadiónu, kam v předchozím ročníku zavítalo 11 340 lidí na jeden zápas, propadla na druhé místo s 9344 diváky na utkání za Plzeň, jejíž Doosan Arena má přitom výrazně menší kapacitu.

Horší ligovou návštěvnost poznamenal i bojkot ostravských ultras, kteří na protest proti praktikám i politice současných akcionářů Baníku nechodili na Bazaly. Vůbec největší propad mají Teplice, kam v minulé sezóně chodilo 6995 fanoušků na zápas, zatímco nyní jen 4755.

Strmý nárůst fanouškovského zájmu může naopak těšit třetí Jablonec a čerstvého šampióna z Plzně, kde v jeho třetí mistrovské sezóně prožili zatím největší diváckou „horečku" v historii klubu. Ani na jeden zápas v ročníku neklesla návštěva pod deset tisíc a průměrně dorazilo na domácí utkání 10 865 příznivců, což je o téměř 800 více než před rokem.

Šilhavý zafungoval jako lákadlo

Jablonci se dokonce díky výkonům pod koučem Jaroslavem Šilhavým zvýšila návštěvnost o 829 na jeden duel, s 3765 diváky na utkání ale stále patří do druhé poloviny ligy. Oproti minulé sezóně se zvýšil zájem o domácí zápasy ještě v Brně, na Bohemians a nečekaně i v Liberci a na Slavii. Přestože poslední dva kluby navzdory svým ambicím dlouho hrály o záchranu, umístily se v první pětce návštěvnosti, červenobílí dokonce na třetí pozici.

V Mladé Boleslavi a v Příbrami překvapivě nelákal diváky ani boj o evropské poháry. K Litavce navzdory druhé nejúspěšnější sezóně v klubové historii chodilo na jedno utkání o 164 lidí méně než před rokem, Mladá Boleslav pak dokonce ztratila téměř 600 příznivců na zápas.

Velkou roli při poklesu návštěvnosti zřejmě sehrál i fakt, že liga byla letos nezvykle rychle rozhodnutá. Plzeň slavila titul už po 28. kole, v němž také sestoupily oba týmy. V závěru sezóny tak na mnoha stadiónech už prakticky o nic nešlo.

Reklama

Související témata: