Hlavní obsah

Koubek prodloužil v Plzni a přijal výzvu, aby mohl být srovnáván s Kristem Vrbou

Plzeň
Aktualizováno

Nejprve smlouva dočasná na deset měsíců, teď po zisku mistrovského titulu už prolongovaná na dva roky, v budoucnu dost možná i angažmá dlouhodobé. Takové je rozhodnutí klubového vedení mistrovské Plzně o dalším působení třiašedesátiletého kouče Miroslava Koubka ve službách Viktorie. „Přesvědčil nás nejen ligový primát, který s mužstvem získal. Pochopil klubové myšlení, my pochopili jeho, což byl základní předpoklad, abychom mohli vítězit a i v budoucnu být úspěšní,“ shrnul lapidárně důvody nově uzavřené smlouvy s Koubkem generální ředitel fotbalové Viktorie Adolf Šádek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miroslav Koubek prodloužil v Plzni smlouvu o další dva roky,

Článek

I Koubek zářil, to se ví... Přišel do Plzně v éře po Vrbovi, s nímž ho všichni srovnávali. S neskrývanou skepsí, protože mu nezapomněli, že před lety sestoupil s Viktorií do druhé ligy.

Éra po modle mu vynesla dvouletou smlouvu

„Musel jsem s tím počítat. Pavel byl pro Plzeň nikoli trenérem, ale modlou. Zaslouženou modlou. Dokonce bych řekl fotbalovým Kristem. Proto mně bylo jasné, že každý kouč přicházející po něm to bude mít nesmírně těžké, protože srovnávat se bude vždy. Vrbova éra s érou po něm," připouštěl Koubek při podpisu nové dvouleté smlouvy, že si připouštěl riziko, které podstupuje.

Zvládl ho, získal s Viktorií titul a vysloužil si novou smlouvu. Teď už dvouletou.

„A nemusí zůstat jen u ní. Když budeme pokračovat ve stejném stylu jako dosud, může být i delší," potvrdil majitel klubu Tomáš Paclík, že je s výsledky Koubkovy práce nadmíru spokojený. A nejen proto, že vrátil do Plzně titul.

„Já byl už po lednové zimní přípravě přesvědčený, že tenhle trenér je správnou volbou," pronesl Paclík.

Pochopili se navzájem, to byl základ

„Řekli jsme si koncepci a směr, kudy chceme jít, a trenér se naší filosofie velmi dobře uchopil. Pochopil naše myšlení, my zase myšlení jeho, což byl první předpoklad, abychom mohli vítězit. A také aby byl úspěšný. Jsme spokojeni s tím, co tady odpracoval, což byl hlavní důvod, aby zůstal," doplňoval Šádek.

„Vážím si toho, že mohu pokračovat s mužstvem, s nímž jsme udělali dost dobré práce," přikyvoval trenér a přiznával, že uplynulé měsíce v plzeňských službách i jeho nesmírně obohatily.

„Nikdy v trenérské kariéře jsem nepracoval s takovým počtem hráčů figurujících v reprezentačních výběrech. Není proto divu, že jsem cítil zvýšený pocit odpovědnosti. Za plzeňský, ale i český fotbal," netajil, že i on narážel na nová úskalí.

Teď se s nimi potká zase. S Plzní získal titul, sám si vysloužil ocenění Trenér sezóny, které převzal na nedělním galavečeru v Praze, novou výzvou pro něho ovšem bude kvalifikace o Ligu mistrů.

Liga mistrů jako nová výzva

Pavel Vrba se do hlavní fáze Champions League s Viktrií dvakrát dostal, na Koubkovi bude, aby se pokusil o totéž. Třeba i proto, aby srovnávání s Kristem fotbalové Plzně mohlo pokračovat.

„Liga mistrů je velkou výzvou, které se musí člověk samozřejmě uchopit. A já se o to pokusím," přiznal Koubek, že tenhle apel mu zní v uších hodně silně.

„Samo sebou, že úspěch na evropské pohárové scéně má pro nás absolutní důležitost. Chceme hrát skupinovou fázi evropských pohárů, ale účast v v Lize mistrů či Evropské lize není do smlouvy s trenérem zahrnuta. Ba ani v našich hlavách podobná podmínka nefigurovala a nefiguruje," prohlásil Paclík. „Trenér dostal smlouvu na dva roky, protože s ním prostě spolupracovat chceme."

„Smlouva s Koubkem opravdu není nastavená tak, že skončí, pokud nepostoupí do evropských pohárů. Ve fotbale se může stát pochopitelně mnohé, protože my nijak netajíme, že chceme Evropu hrát. A vůbec se nezabýváme tím, že bychom do ní nepostoupili," potvrdil i Šádek, který při Koubkově inauguraci představil i dvě nové plzeňské akvizice - příbramské mladíky Aleše Matějů a Jana Suchana.

Reklama

Související témata: