Hlavní obsah

Plzeň autobusem nové posily nesváží, ale dva příbramské mladíky už si do kádru přivedla

Plzeň

Autobusem objíždět republiku nebudou, aby dovezli do mistrovské kabiny jedenáct nových fotbalistů, ale první dvě nové akvizice Plzeň dva dny po skončení ligového ročníku už představila. Příbramské mladíky Aleše Matějů a Jana Suchana, kteří s Viktorií podepsali smlouvu do roku 2019. „Přece jsme avizovali, že potřebujeme kádr okysličit. A také některé starší hráče dostat pod tlak,“ glosoval úvodní letní transfery generální ředitel mistrovské Viktorie Adolf Šádek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aleš Matějů s cenou Objev roku během Galavečera Synot ligy 2014/2015. Ode dneška už je hráčem Plzně.

Článek

Příbramští mladíci Matějů a Suchan, o něž měla Plzeň dlouhodobě zájem a o jejichž cestě do Viktorie se už v průběhu jara vědělo, se tedy mistrovskému klubu upsali, o dalších jménech se zatím jen spekuluje.

Třeba o jabloneckém Kopicovi...

„Jestli v našem fotbale existuje klub s ambicemi, který by o tomto hráči neuvažoval, pak podle mého nemá správně nastavenou sportovní koncepci,“ nepotvrdil sice Šádek, že by s jabloneckým bossem Miroslavem Peltou o přestupu Kopice jednal, ale i nepřímou odpovědí naznačil mnohé.

Se Starkou se dohodl promptně

Zato s majitelem fotbalové Příbrami Jaroslavem Starkou se dohodl rychle a promptně, takže Matějů a Suchan už jsou hráči Plzně.

„Oba jsou mladí, každý je výjimečný něčím jiným, společné však mají to, že se už v lize prezentovali,“ poznamenával Šádek na adresu devatenáctiletých fotbalistů, kteří mají své místo jak v mládežnické reprezentaci, tak i ligové sestavě Příbrami.

Matějů, který nasbíral zkušenosti i ve fotbalové akademii nizozemského Eindhovenu, jako ofenzivní krajní obránce, Suchan zase jako záložník s výbornou kondicí, dravostí a fotbalovým myšlením. S dobrou střelbou, o čemž svědčí 33, resp. 20 gólů, které v posledních dvou sezónách nasázel v dorostenecké lize.

I opory musí cítit tlak

Plzeň si je vyhlédla a do svých řad získala jako náhradu za Limberského a Koláře, čímž se nijak netají.

„Naše koncepce je nastavena v horizontu let, kdy zákonitě dojde ke generační obměně. A navíc je nutné, aby i hráči na vrcholu kariéry cítili tlak. Jedině tak budeme schopni se udržet dlouhodobě ve špičce,“ připomínal Šádek filosofii, kterou razí a jež přináší Viktorii úspěchy. Zatím není domluveno, zda se Matějů a Suchan zapojí s Plzní do letní přípravy, nebo zda zůstanou na hostování v Příbrami.

„Kdyby se Příbram dostala do evropských pohárů, samozřejmě by tam zůstali, neboť účast v pohárové Evropě by pro ně představovala obrovskou zkušenost. Nastala ovšem jiná situace a my budeme společně s Příbrami zvažovat, co by nejvíce prospělo hráčům i oběma klubům,“ potvrdil generální ředitel Viktorie, že o nejbližší budoucnosti nových mladých akvizic Matějů a Suchana se bude teprve jednat.

„Každopádně jsme šťastní, že přestup vyšel. Vždyť Plzeň vyhrává tituly, hraje evropské poháry, takže je super přestoupit po tak krátké ligové kariéře do jejího kádru,“ notovaly si obě devatenáctileté naděje.

Reklama

Související témata: