Hlavní obsah

Ligová sezóna: Titul pro Čišu, Sparta bez trofeje a Baník pryč z Bazalů

Praha

Léto bude krátké, fanoušci bez oblíbených zápasů dlouho nezůstanou. Nastal čas zhodnotit sezónu 2014/15 ve fotbalové Synot lize. Ročník přinesl spoustu zajímavých příběhů, nad klubovými zájmy pak ční vynikající start reprezentace v kvalifikaci o EURO 2016, který díky kouči Pavlu Vrbovi nese výraznou ligovou pečeť. Je tedy dost možné, že soutěž se bude moci honosit jako liga účastníka evropského šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marián Čišovský (vpravo) po boku Pavla Horvátha (zprava) Miroslava Koubka a Daniela Koláře během oslav zisku mistrovského titulu v Plzni.

Článek

Titul pro Čišu a spol. - Třetí ligový titul, to už je pro mistrovskou Plzeň pořádná porce. A její úspěšná dynastie ještě zdaleka nekončí. Letošnímu triumfu nechyběly ani dojemné příběhy. Viktoriáni vyhráli titul jak pro vážně nemocného spoluhráče Mariána Čišovského, tak třeba pro matadora Pavla Horvátha, který uzavírá bohatou kariéru.

Sparta bez trofeje - Loni Letenští získali domácí treble, letos však ani jednu z trofejí neobhájili. Do Ligy mistrů znovu neprošli, v Evropské lize skončili už na podzim, v domácí soutěži nestačili na Plzeň a v poháru vypadli s Jabloncem. Neúspěšnou sezónu odnesl trenér Vítězslav Lavička, káru teď místo něj tlačí dál Zdeněk Ščasný.

Liga základem nároďáku - V lize se nenávidějí, ve vzájemném duelu si šlapou i po zádech a jindy se osočují na sociálních sítích. V reprezentaci ale sparťané a viktoriáni táhnou za jeden provaz. Nároďák už zdaleka není souborem legionářů, Pavel Vrba staví na Spartě a na Plzni, krajánci jsou v základní sestavě v menšině. A Češi mají kvalifikaci ME 2016 rozehranou výborně!

Pozor na Galácticos - Dost dlouho se přezdívce po vzoru Realu Madrid sami smáli, jejich soupeřům ale do smíchu nebylo. A nebude. „Velkej čáp" Miroslav Pelta si usmyslel, že udělá z Jablonce evropský tým. A když si první muž českého fotbalu něco umane, není s ním legrace. Pro letošek se na Střelnici spokojili s třetím místem, příště už chtějí ještě výš a dál...

Po 56 letech pryč z Bazalů - Ostravský Baník v lize dál vrávorá. Ani návrat Milana Baroše nemohl zastřít spoustu přehmatů, v nichž si vedení klubu libuje. Po 56 letech se navíc Baník stěhuje do Vítkovic a opouští slavné Bazaly, kde už se liga hrát nebude.

Přestřelka kanonýrů - Letenský kapitán David Lafata již počtvrté získal korunu krále střelců, tentokrát za 20 branek. Bitva o ni však zuřila až do posledního kola, v němž sparťan rozhodl. Jen o jeden gól méně nastřílel slávista Milan Škoda.

Turbulentní Slavia - Ani životní sezóna jejich kanonýra však červenobílým nepomohla aspoň do první poloviny tabulky. Když sešívaní porazili Plzeň a v úvodu ročníku vedli tabulku, zdálo se, že jejich rehabilitace za mizernou minulou sezónu je dokonalá. Jenže pak zase upadli do záchranářského pachtění a výsledkem je bídné jedenácté místo.

Příbram málem dotančila až do Evropy - Fotbal je přece zábava, což fotbalisté Příbrami předvádějí dokonale. Pod vedením kouče Pavla Tobiáše nacvičili spoustu originálních standardek, při nichž uvádějí soupeře ve zmatek shlukováním hráčů a tanečním rejděním. A jde jim to tak dobře, že tým zpočátku ohrožený sestupem nakonec až v posledním kole přišel o naději na postup do předkola Evropské ligy!

Výkyvy pod Ještědem - Z výkyvů fotbalistů Liberce byl i Ještěd kolikrát nakřivo. Mužstvo, které v minulé sezóně slavilo postup do vyřazovací části Evropské ligy, tentokrát poprvé v historii samostatné domácí soutěže přezimovalo na sestupové příčce. Kouč David Vavruška pak Slovan na jaře nejen zachránil v lize, ale získal s ním i domácí pohár. Zázračný spasitel ovšem v poslední den sezóny oznámil, že odchází do Teplic...

Hrdličkova smrt - Jsou chvíle, kdy góly a body jdou na druhou kolej. Loučení s teplickým ředitelem k nim patřilo, zkušený funkcionář František Hrdlička zemřel začátkem srpna ve věku 57 let.

Máme sprej, jsme světoví - Ne každá novinka ze světové scény tak rychle zdomácní, ale spreje v rukou rozhodčích určené k přesnému dodržování vzdálenosti zdi při standardních situacích se v lize objevily velmi brzy po světovém šampionátu. A šéfka komise rozhodčích Dagmar si mohla jen povzdechnout, že světoví jsme mohli být už dávno, protože sprej si kdysi z Brazílie přivezla, ale tehdy ještě byla při jeho prosazování vydávána za blázna.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice