Hlavní obsah

Vavruška má naučit hráče vítězné mentalitě. Zůstane v kádru Litsingi?

Josef PešoutSport.czPrávo

Sezóna, která skončila sedmým místem v prvoligové tabulce a semifinálovou účastí v Poháru FAČR. Takový byl uplynulý fotbalový ročník pro FK Teplice. Ani pronikavý úspěch, ale ani totální propadák. Minulých deset měsíců se vyznačovalo v teplickém klubu spoustou nepředvídatelných změn, jejichž dosavadní největší novinkou je avizovaný příchod trenéra Davida Vavrušky místo Petra Rady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový teplický trenér David Vavruška

Článek

„Píšeme analýzu a bavíme se na vedení o všem, co se odehrálo - i o výhledu do budoucna," říká ředitel klubu Petr Hynek, který se ujal funkce loni na sklonku léta. „Máme za sebou turbulentní a náročné období. Bohužel se stala ta šokující událost s odchodem pana Františka Hrdličky," připomněl nynější šéf úmrtí dlouholetého šéfa klubu z počátku loňského srpna. Právě Hynek byl jmenován nástupcem bývalého ředitele.

Radovi poděkovali

Čtyři dny před startem jarní části sezóny ukončil působení u A-mužstva i v klubu trenér Zdeněk Ščasný. „Byla to nestandardní situace, se kterou nikdo nepočítal. Oslovili jsme trenéra Petra Radu, který neváhal, přišel do Teplic a pomohl nám. Patří mu za to dík právě nyní, kdy rovněž z klubu odchází," konstatoval Hynek.

Sluší se dodat, že už v průběhu jarní sezóny skončil i asistent trenéra Stanislav Hejkal, který takříkajíc ze dne na den zamířil z Teplic do pražské Sparty za koučem Ščasným.

Tepličtí si lámou hlavu nad tím, proč mužstvu opakovaně nevychází jarní polovina sezóny. „Nezvládáme klíčové fáze soutěže. Dostaneme se ke stěžejním momentům a zápasům a tým selže, když o něco jde. Prostě několik posledních let jaro není dobré. Ani letos jej Teplice nezvládly. A tak se bavíme o tom, jak dál pracovat na zlepšení," nastínil sportovní ředitel Jan Skýpala, jakým směrem se ubírají úvahy klubového vedení.

Věří v oboustranný prospěch

Právě od nového trenéra Davida Vavrušky si na Stínadlech hodně slibují. „Měl by změnit myšlení v hráčské šatně a naučit tým vítězné mentalitě. Tak bych to správně pojmenoval. Kouč přichází do klubu s tradicí, zázemím, ekonomickou stabilitou. A mužstvo má i sportovní potenciál. Věřím, že spolupráce s panem Vavruškou může být ku prospěchu obou stran, tedy klubu i trenéra," podotkl Skýpala.

Momentálně je ještě předčasné odhadovat, jaký budou mít Teplice hráčský kádr v příští sezóně. „Vyjednáváme s Litsingim o jeho setrvání, ale má nabídky i z jiných klubů včetně českých. I další cizinci v týmu by mohli v Teplicích ještě výkonnostně růst. Kapolongo, Chukwuma i Balázs pokračují," vyjmenoval sportovní ředitel některé legionáře.

„Bratanovičovi, který dal v dresu Bohemians 1905 v posledních dvou kolech tři góly Plzni a jeden Spartě, končí hostování v Dolíčku. Bohemians mají opci na jeho nákup, ale čekáme, že se vrátí a byli bychom rádi, kdyby se tak stalo," uvedl Skýpala. Další útočník Melunovič ukončil hostování v druholigovém Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: