Hlavní obsah

Velká nuda, takový byl boj o ligového lídra

TEPLICE

Měl to být šlágr nejvyšší fotbalové soutěže. Druhé Teplice, devět zápasů neporažené, hostily v pondělí lídra ligy z Liberce. Slabá návštěva předurčila stejně slabý zápas. Na Stínadlech se servírovala nuda ve vší parádě. Obrana povýšila nad útok. I bod z tohoto zápasu byl zlatý.

Článek

Oba týmy si až příliš uvědomovaly důležitost zápasu. Liberec nechtěl pustit teplického soka do čela tabulky, domácí nehodlali jít do druhé třetiny soutěže s bodovým mankem, když v současné době je k druhému místu odsuzuje jen rozdíl ve skóre.

"Bylo to bez vyložených šancí. Snad jen v závěru jsme to až příliš otvírali a tím nabídli Liberci šanci. Ale remíza je spravedlivá. Zůstali jsme druzí o jediný gól, takže jsme spokojení," hodnotil zápas Tomáš Poštulka, brankář Teplic. S výjimkou jedné šance na každé straně v poslední minutě to bylo utkání bez vážnějšího ohrožení gólmanů. Snad jen teplický Tomáš Jirsák mohl dát po třiatřiceti minutách hlavou zápasu náboj, jenže zády k bráně Čecha nepřekvapil. "Šance to byla dobrá. Chtělo to stát o krok vzadu," sypal si popel na hlavu.

S bodem byl však spokojený. Stejně tak jako všichni aktéři. Už předem totiž tušili, že žádné velké střelecké manévry v tomhle utkání nelze očekávat. "Chtěli jsme být více aktivní, hrát po stranách do kombinace, ale nedařilo se nám to celý zápas, jen chvílemi," věděl teplický matador Pavel Verbíř.

"Bylo jasné, že zápas bude maximálně opatrný. Šlo o první místo v tabulce a nikdo nechtěl prohrát. Už od začátku jsme se soustředili na obranu, hlavní bylo nepustit Liberec do šance," přiznával Verbíř. Příčinu neschopnosti vážně ohrozit Čecha v liberecké svatyni pojmenoval zcela přesně. "Chyběl nám větší důraz, větší hlad po gólu a schopnost se ve vápně porvat o tu šanci. Někdy třeba chyběl jen krok, ale prostě jsme se málo rvali," věděl Verbíř.

Taktika eliminovat přechodovou fázi Teplic

Liberečtí se s protivníky shodovali do puntíku. "Bod z Teplic, které šestkrát v řadě vyhrály, je naprosto zlatý. My jsme si pro něj přijeli. Podřídili jsme tomu taktiku, která zněla pohlídat brejky Teplic, standardky a eliminovat jejich silnou přechodovou fázi," vyprávěl obránce Tomáš Janů, kapitán momentálního lídra tabulky.

Jen jedenkrát se jeho tým přiblížil možnosti vstřelit gól. "Počítali jsme už dopředu, že to bude o jedné šanci. Tu jsme měli, ale gólem neskončila, takže jsme zůstali u dobrého bodu," usmíval se Janů.

Jeho slova se zlehka zabodávala do uší Filipa Hološka, který v poslední minutě běžel sám na strážce teplické svatyně. S vyloženou šancí naložil ale zoufale. "Lekl jsem se vybíhajícího Poštulky a řešil to příliš zbrkle. Chtělo to klid," věděl mladý liberecký útočník. "Mrzí mě to, protože jsme věděli, že zápas bude bez šancí nebo se naskytne jediná. Nikdo přece nechtěl udělat chybu a toho druhého poslat do bodového úniku," rekapituloval zápas Hološko.

Reklama

Související témata: