Hlavní obsah

Potvrzeno! Zlín se po šesti letech vrací do první fotbalové ligy

Zlín

Fotbalisté Zlína se po šesti letech vracejí do nejvyšší soutěže. Představenstvo zlínského klubu dnes podle očekávání schválilo nabídku FAČR nahradit Varnsdorf v příštím ročníku první ligy. Zlín skončil v uplynulé sezóně Fotbalové národní ligy na třetím místě, druhý tým tabulky Varnsdorf se však postupu kvůli nevyhovujícímu stadiónu ve středu vzdal.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Na stadiónu Letná ve Zlíně se bude od příští sezóny opět hrát nejvyšší fotbalová soutěž.

Článek

„Klub přijímá nabídku k účasti v Synot lize. Ještě dnes jsme podali oficiální přihlášku s tím, že chceme přinést fanouškům, našim partnerům i celému regionu nejvyšší fotbalovou soutěž a v ní hrát důstojnou roli," uvedl na oficiální klubové stránce předseda představenstva Milan Plesar.

Týden před zahájením letní přípravy A-mužstva má vedení zájem na pokračování všech stávajících členů realizačního týmu, kteří mužstvo vedli v jarní části sezóny. „Nyní budeme se všemi jednat o finálních podobách jejich smluv. Jsem optimistou a věřím, že se domluvíme," doplnil Plesar.

Ševci vstoupili do jarní části sezóny s novým vedením klubového managementu a změny se dotkly i realizačního týmu. Hlavním trenérem se stal Bohumil Páník, který tým pozvedl ze sedmého místa až na třetí příčku. Dalším krokem byl v polovině února příchod bývalého reprezentanta Zdeňka Grygery na místo mezinárodního manažera. Výsledkem bylo hned deset vítězství ze 14 zápasů a s celkovým jarním ziskem 31 bodů titul nejlepšího mužstva jara.

Splnit licenční řízení a úspěšně projít kontrolou stadiónu by mělo být pro zlínský klub formalitou. Stadión odpovídá prvoligovým podmínkám a v nejbližších dnech podstoupí kontrolu. Zlín hrál nejvyšší soutěž naposledy v sezóně 2008/09, kdy skončil na 15. místě a společně s Viktorií Žižkov sestoupil.

Varnsdorf odmítl jít do rizika

Varnsdorf by sice mohl rok působit v nejvyšší soutěži na hřišti Jablonce, se kterým se již domluvil na pronájmu, vedení klubu však nemohlo zaručit, že by do sezóny 2015/16 stadión ve Varnsdorfu splňoval kritéria pro Synot ligu.

"Možnost startu v nejvyšší soutěži pro nás byla velmi lákavá, ale zároveň bychom na sebe brali až příliš velké riziko," vysvětlil stanovisko Vlastimil Gabriel, předseda představenstva FK Varnsdorf. „Dostat jednou do Varnsdorfu na vlastní stadión zápasy Synot ligy je stále naším velkým přáním. Hrát ji ale nyní na jiném stadiónu by bylo přece jenom velké sousto," dodal.

V samostatné nejvyšší soutěži již došlo k obdobným případům nevyužití práva na postup. Například v roce 2009 prodala druhá Čáslav práva na první ligu Slovácku, které skončilo až na desátém místě. Krátce poté bylo na ligovém shromáždění klubů odhlasováno, že v budoucnu už bude možné postupovat pouze podle pořadí v konečné tabulce.

Reklama

Související témata: