Hlavní obsah

Nedvěd myslí na finále Ligy mistrů

PRAHA

Kapitán české fotbalové reprezentace a opora Juventusu Turín Pavel Nedvěd (30) je zejména na jaře nesporně nejvýraznější osobností obou zmíněných týmů. Trenéři Brückner a Lippi jej shodně označují za klíčového muže svých celků, protože všechen svůj um dává v jejich prospěch.

Foto: PRÁVO

Pavel Nedvěd

Článek

"Cítím skutečně velmi dobrou formu. Herně se mi daří, dávám i góly, ale jakou mám pro mužstvo cenu, musejí posoudit jiní, k tomu povolaní," konstatoval český fotbalista v telefonickém rozhovoru pro Právo.

V úterní čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů přispěl gólem a založením další gólové akce Juventusu k jeho vítězství na Nou Campu a postupu italského celku do semifinále. "Byl to těžký zápas, navíc jsme hráli přes čtyřicet minut, včetně prodloužení, o deseti. O to větší mám z postupu radost," vrátil se Nedvěd k utkání.

Jeho sen o finále Ligy mistrů se mu opět výrazně přiblížil. "Získal jsem tituly se Spartou, v Itálii pak s Laziem i Juventusem. Mám ve sbírce oba národní poháry, ale i prvenství v Poháru vítězů, v němž jsem dal poslední gól před zrušením této soutěže. Zahrál jsem si finále Poháru UEFA a vyhrál evropský Superpohár. Přivezl jsem si stříbro z mistrovství Evropy. Jen start na mistrovství světa mi chybí. O to víc myslím na finále Ligy mistrů i vítězství v něm a účast reprezentace na EURO 2004," přiznal Nedvěd.

Nedvěd: jsem starý chlap

Splnilo se mu i přání utkat se v semifinále Ligy mistrů s Realem Madrid. "Hraje krásný fotbal, je to obhájce trofeje a jeho herní styl by nám měl vyhovovat," vysvětlil, proč si přál za soupeře tohoto giganta, nabitého hvězdami.

"Naší slabinou je v poslední době hra útoku. Chybí především zraněný Trezeguet a jeho góly, které Juventus loni dovedly k italskému titulu. Těžko říct, jestli bude pro semifinále v pořádku. Má zraněné rameno," dodal trochu smutně Nedvěd.

Nejednou přiznal, že cítí únavu čím dál tím víc. "Už jsem starý chlap, všechno mě bolí," smál se. "Odpočívám aktivně, třeba po návratu z Barcelony jsem byl s manželkou nakoupit. Neumím se jen tak válet," prozradil.

Účelná dřina

Jeho plíce jsou pověstné, tolik co naběhá on, přitom nesmírně účelně s velkým prospěchem pro mužstvo, nedokáže žádný fotbalista. "Vždycky jsem měl dobrou fyzickou kondici. Tu si udržuji, protože je základem mého herního projevu," řekl na vysvětlenou.

V přípravném utkání reprezentace s Tureckem by měl nastoupit k sedmdesátému utkání v národním dresu. O tom, že by i přes nabitý program chyběl v přípravném utkání s třetím celkem z mistrovství světa 2002, vůbec neuvažuje...

"Nikdy jsem se reprezentaci nevyhýbal, protože považuji za velkou čest za ni hrát. Únava je skutečně veliká, sezóna vrcholí. S Juventusem hrajeme o titul a stále jsme v Lize mistrů, ale jsem zdravý, daří se mi a chci být užitečný i reprezentaci."

O přestupu neuvažuje

Nedvěd se netajil svým vztahem k Římu, ale průmyslový Turín mu rozhodně nevadí. "Samozřejmě, že se nedá s krásou Říma srovnat. V Turíně jsme však s rodinu spokojení. Žijeme v domku v hezkém prostředí mimo ruch tohoto automobilového srdce Itálie, kde sídlí Fiat," řekl s tím, že už ani nepřemýšlí o přestupu jinam.

"Jsem v Juventusu spokojený. Máme kvalitní tým, který může dosáhnout na nejvyšší mety. Navíc už nepředpokládám, že by přišla nějaká velká nabídka, vždyť mi bude jedenatřicet. Co se týká mého působení v zahraničí, zřejmě v Turíně fotbalově dožiji. Zatím se netrápím, kdy přijde konec. Přeji si zdraví, aby to bylo co nejdéle a splnili se mi ještě zbývající fotbalové sny."

Reklama