Hlavní obsah

Baník sčítá pouze ztráty. Posily zatím žádné nemá

Ostrava

Bez Milana Baroše, který se dnes stal hráčem Mladé Boleslavi, zato s obrovskou hromadou starostí, zahájil v pátek pod vedením nové trenérské dvojice Radomír Korytář - Daniel Tchuř přípravu na nový ročník Synot ligy ostravský Baník.

Foto: Tomáš Svoboda

Radomír Korytář, trenér Baníku.

Článek

Vedení ostravského klubu musí řešit, kde bude od července trénovat, protože mu na konci června vyprší nájem na Bazalech, jak urovnat vztahy s fanoušky, s městem Ostrava či s bývalými hráči klubu a v neposlední řadě, kde sehnat kvalitní fotbalisty, kteří budou schopni mezi elitou obstát.

Zatím v klubu hráče spíše odškrtávají, než dopisují na soupisku. V areálu Základní školy J. Šoupala v Ostravě-Porubě chyběli kromě Baroše také Vojtěch Štěpán, jemuž vedení Baníku také nenabídlo novou smlouvu, a který míří do Olomouce, chorvatský obránce Luka Lučić, který je na testech ve slovenské Žilině a středopolař Milan Jirásek, který ukončil hostování ze Sparty.

Na prvním tréninku absentoval i další hráč, jenž klub s největší pravděpodobností opustí - reprezentační brankář do 21 let Jiří Pavlenka. Jeho případný přestup se podle šéfa Baníku Petra Šafarčíka bude řešit po skončení právě probíhajícího evropského šampionátu do 21 let. „Posledních pár týdnů evidujeme zájem ze zahraničí. Pokud by přišla lukrativní nabídka z atraktivní ligy, asi bychom těžko odolávali," řekl Šafarčík. Zájem o Pavlenkovy služby má ale také Jablonec. „Panu Peltovi jsem jasně řekl, že naší prioritou je zahraniční angažmá," dodal Šafarčík.

A zatímco klub opouští především hráči, kteří už v české lize nějaké jméno mají, směrem do klubu zatím nikdo takový nakročeno nemá. Na zkoušce je v Baníku jen slovenský záložník z ŠK Senec Imrich Bedecs. „Chtěli jsme vyzkoušet i jabloneckého Petra Hronka, ten ale přestoupil do Liberce, nevyšel zatím ani příjezd slovenského brankáře z Vlašimi Viktora Budínského," popisoval kouč Korytář.

„Už v příštím týdnu by se ale k týmu mohl připojit jeden slovenský krajní hráč a srbský útočník. Na Wagnera či Tecla bohužel nemáme. Ale i na podzim jsme hráli bez Milana Baroše a nějakým způsobem jsme to zvládli," dodal trenér.

Šafarčík: Chceme zůstat na Bazalech

Pln optimismu je naopak majitel klubu Šafarčík. Dobrou náladu mu nekazí ani nedávné tragické jaro. „Výsledky prvního týmu nás nepotěšily, ale v širších souvislostech mohu s čistým svědomím konstatovat, že úspěšně pokračujeme ve stabilizaci klubu," řekl Šafarčík a dodal, že Baník je jedním s nejstabilnějších klubů české ligy a to jak z finančního, tak sportovního hlediska. K řešení má ale stále dost problémů. „V prvé řadě musíme dořešit pronájem Bazalů. Chceme tam zůstat a věřím, že s městem najdeme společnou řeč," prohlásil Šafarčík.

O tom, že by měl odnést jarní propadák i někdo další a ne jen trenér Petr Frňka, ale neuvažuje. „Hlavní odpovědnost nesu já. Na druhou stranu je to jen fotbal. Udělali jsme v zimě nějaký krok, o němž jsme byli přesvědčeni, že byl správný. Bohužel ten krok nevyšel," vykládal Šafarčík. „Na ten neúspěch jsme ale zareagovali, neschováváme hlavu do písku. Jsme plni střízlivého optimismu a víme, že klub je schopen tu situaci zvládnout," uvedl šéf Baníku.

Změny v kádru Baníku před startem letní přípravy
Odchody:
Milan Baroš (konec smlouvy)
Vojtěch Štěpán (konec smlouvy - Sigma Olomouc)
Milan Jirásek (konec hostování ze Sparty)
Luka Lučić (zkouška v Žilině)
Příchody:
Oldřich Byrtus
Jan Zawada
Ondřej Pyclík (všichni juniorka Baníku)
Přípravné zápasy Baníku
Cracowia Krakow – Baník Ostrava (sobota 27. června v 17 hodin)
Wiener Neustadt – Baník Ostrava (středa 1. července v 18 hodin, hřiště rakouského SV Rohrbach)
FK Senica – Baník Ostrava (sobota 4. července v 11 hodin, hřiště Petrova Ves)
Wisla Krakow – Baník Ostrava (sobota 11. července v 17 hodin)
Fotbal Třinec – Baník Ostrava (neděle 12. července, čas neupřesněn)
Generálka na ligu na Městském stadiónu v Ostravě-Vítkovicích (soupeř je v jednání).

Reklama

Související témata: