Hlavní obsah

Griga: Nemám kouzelný proutek, je to o práci

Karel FeltSport.czPrávo

Když trenér Stanislav Griga přebíral před několika týdny zdecimovanou Spartu, věděl, že jej nečeká cesta růžovým sadem. Tak hlubokou krizi, v jaké se fotbalový mistr nachází, ale sám nečekal. "Všechno hraje proti nám, ale popereme se s tím," neskládá Griga zbraně po víkendové prohře s Olomoucí.

Článek

Čekal jste, že mužstvo bude v tak hrozném stavu a bude trvat dlouho, než se situace obrátí k lepšímu? Především se ještě nic k lepšímu neobrátilo... Popravdě řečeno jsem nečekal, že to bude takové, jaké to je. Ale pustil jsem se do toho, takže se musím dívat dopředu.

Nelitujete, že jste přijal nabídku Sparty? Ne, to v žádném případě. O stavu mužstva jsem věděl hodně málo, ale na trenéřině je pěkné právě to, že když se podaří mužstvo dostat z krize nahoru, získáte cennou zkušenost. Možností situaci obrátit máme velmi málo. Navíc se zranil Kisel, který má zlomenou klíční kost. Všechno hraje proti nám, ale popereme se s tím.

Co může obrat navodit? Práce, jen tvrdá práce každého z nás. Je to o lidech a práci. Nemám kouzelný proutek a smysl nemají ani slova. Nebudu si tady nic vymýšlet. Všichni musíme pracovat, protože obrat může nastat jen tehdy, když pro něj uděláme všichni maximum. Na situaci, v jaké Sparta momentálně je, není zvyklá. Je to ostuda, ale je na nás všech, abychom ji změnili. Nikdo jiný nám v tom nepomůže.

Věříte v obrat? Samozřejmě, tohle mužstvo a lidé kolem něj, na to mají. Teď nemá smysl mluvit o titulu, evropských pohárech nebo naopak o sestupu. Musíme jít zápas od zápasu a získat na podzim co nejvíc bodů. Cíle pak můžeme pojmenovat po zimě.

Myslíte teď víc na co nejrychlejší změnu situace, nebo už na zimní přestávku a změny, které bude třeba udělat? Musím se dívat oběma směry. Abychom získali co nejvíc bodů a dohráli podzimní část co nejlépe. Zároveň musíme přemýšlet o tom, co uděláme v zimě. Mluvit o konkrétních jménech nemá teď smysl. V létě přišlo dost kvalitních hráčů a výsledky se nedostavily. Ale nikoho nezatracuji. Ti, kterým se nyní nedaří, se mohou stát oporami.

Bilance trenéra Grigy na Letné
Gambrinus liga
9. kolo: Sparta - Blšany 5:2
10. kolo: Slavia - Sparta 4:1
11. kolo: Sparta - Olomouc 1:2
Pohár ČMFS - 3. kolo
Kladno - Sparta 0:2
Liga mistrů
Sparta - Arsenal 0:2
Griga přebíral Spartu na 10. místě ligové tabulky. Po 9. kole se Pražané vytáhli na 7. příčku, po dvou porážkách ale opět spadli na desáté místo.

Reklama

Související témata: