Hlavní obsah

Teplická letní proměna: Trenér Vavruška chce atraktivnější fotbal, který bude bavit

Proboštov

Koncem května přivedl trenér David Vavruška fotbalisty Slovanu Liberec k triumfu v Poháru FAČR, ale jeho další cesta vedla do Teplic. Vrátil se do klubu, v němž kdysi působil čtyři roky u mládeže, a to byl i jeden z impulsů k obnovení spolupráce. Už má za sebou první trénink s prvoligovým A-mužstvem a spřádá plány na nadcházející sezónu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kouč David Vavruška na prvním tréninku fotbalistů Teplic.

Článek
Fotogalerie

Jak se ohlížíte za svým angažmá v Liberci?

Nepatřím k těm, kteří se často obracejí do minulosti. Slovan Liberec beru jako uzavřenou kapitolu. Když myslíte na to, co bylo, přicházíte o konkrétní den a utíká vám práce, kterou můžete udělat. Proto žiju současností, jež je v tu chvíli podstatná.

Co vás inspirovalo právě k nynějšímu návratu do Teplic?

Šel jsem za lidmi, které znám. To není nic tajného. Právě lidé, kteří jsou kolem vás, jsou moc důležití, protože s nimi trávíte v rámci pracovního vytížení hodně času. Ano, uvědomuji si, že jsem mohl hrát s Libercem Evropskou ligu, ale na úvahy a nostalgii už není místo. Teď se budu věnovat teplickým klukům a moc se na to těším.

Připomeňte svoje předešlé teplické působení. A jak jste se za tu dobu změnil?

Byl jsem tady šéftrenérem mládeže. Během čtyř sezón jsem zaskakoval i na postu kouče A-dorostu a víceméně všude, kde bylo potřeba. Teplický fotbal se mi vryl pod kůži. Vzpomínám na něj nejlépe ze všech klubů, kde jsem byl. A jednou z největších chyb bylo, že jsem odtud kdysi odešel. Člověk ale dospívá a dozrává a uvědomil jsem si, že jsou věci, které se stát mají. Cesta, jakou jsem prošel, byla krkolomná, ale víc jsem se naučil, než abych něco ztratil. Připadám si zkušenější a silnější, než dřív. Co se týče aktuálnosti, cítím se dobře. Síly jsem nabral na úžasné dovolené v Chorvatsku a jsem připravený na práci.

Z teplického kádru odešli Litsingi, Vůch, Stratil, naopak přišli Bratanovič, Breite a francouzský pravý obránce Mahamadou Drame.

Jsou tady zajímaví a šikovní hráči, kteří by měli být schopní aplikovat styl, co po nich budu vyžadovat. Tedy předvádět aktivní fotbal s napadáním a rychlejším odebíráním míčů už na útočné polovině hřiště. Chceme být obecně atraktivnější.

Častým snem teplických trenérů bylo vyprodat stadión Na Stínadlech. Je to i vaše vize?

Zaplnit tenhle stadión je fuška, vždyť je třetí největší v republice. Hodláme předvádět fotbal a hru, aby to lidi bavilo. A věřím, že na nás fanoušci nezanevřou.

Reklama

Související témata: