Hlavní obsah

Obnova stadiónu za Lužánkami nesmí usnout, říká Švancara. V sobotu se tam rozloučí s kariérou

Brno

Bude to v sobotu hlavně jeho benefice. Exhibiční zápas Petra Švancary na stadiónu za Lužánkami však už dávno přesáhl rámec rozlučky velkého fotbalového baviče a brněnského patriota s kariérou. Brňané očekávají, že atraktivní utkání bude především prvním krokem k obnovení zašlé slávy legendárního stánku.

Švancara bojuje za Lužánky

 
Článek

Byl jste překvapený, jak rychle zmizelo v předprodeji 23 000 vstupenek?

Přiznám se, že ano. Prodaly se zhruba za deset dní. Z legrace říkám, že ještě žádná amatérská sportovní akce neměla u nás tak velkou návštěvu, jaká přijde v sobotu za Lužánky.

A nehoní se vám hlavou, že těch lidí mohlo být u toho ještě víc?

Přemýšlím o tom. Kdybych tušil, že zájem o lístky bude tak enormní, mohli jsme pro fanoušky udělat možná ještě trochu víc. Třeba zajistit montovanou tribunu nebo zkusit upravit i prostory za oběma brankami. Na to je ovšem pozdě. Teď už se mohu pouze omluvit těm, kdo na zápas chtěli přijít, avšak vstupenky na ně nezbyly.

Co říkáte tomu, jak zdevastovaný stadión během několika měsíců prokoukl?

Za to patří veliký dík stovkám dobrovolníků, kteří zde zcela zdarma a nezištně odpracovali stovky brigádnických hodin. Na počátku bylo pouze nadšení, ale teď vidím, co se tady povedlo i díky podpoře brněnské radnice udělat. Je neuvěřitelné, kolik lidí Lužánky oslovily a jak moc se dotkly jejich srdcí.

Vy jste taky přiložil ruce k dílu?

Manuálně jen symbolicky. Nechtěl jsem ublížit stadiónu ani sobě. (smích) Staral jsem se spíš o věci kolem.

Jak na stadión za Lužánkami vzpomínáte vy?

Jako žáček jsem tam nejprve podával při zápasech balóny tehdejším hvězdám Zbrojovky. Pamatuju si hlavně na Romana Kukletu. To byl pan fotbalista, strašná škoda, že už není mezi námi. Často jsme přešli hned po fotbale na vedlejší zimák na hokej na Kometu. Člověk vyrazil ve dvě odpoledne z baráku a vrátil se v devět večer. To byly krásný časy.

A jak jste se cítil za Lužánkami jako prvoligový hráč?

Fantasticky. Hned při premiéře jsem v zápase s Příbramí srovnal dvě minuty před koncem na 1:1. Poslední branku jsem tam vstřelil za Slavii, a dodnes mě mrzí, že jsem se z gólu trochu radoval. Byl jsem ale ještě mladý a blbý. Za Lužánkami byla pokaždé úžasná atmosféra. Vždyť v devadesátých letech tady na ligu chodilo i třicet tisíc fanoušků. Strašná škoda, jak to v roce 2001 se stadiónem dopadlo. Dnes se až divím, že jsme ho nechali tak moc zarůst, a neprotestovali dřív.

Teď ovšem naděje na rekonstrukci vzrostly...

Z toho mám velikou radost. Musíme nyní bojovat za to, aby požadavky, které jsme vznesli v petici (znění najdete zde), byly naplněny. Aktivity, které jsme mojí exhibicí zahájili, nesmíme nechat usnout. Jsem přesvědčený, že je reálné, aby na stejném místě vyrostl do roku 2020 nový moderní stánek.

Co všechno se bude v sobotu za Lužánkami dít?

Už v poledne bude otevřena fanzóna před hlavním vchodem, kde si bude možné zakoupit suvenýry vztahující se k fotbalové Zbrojovce i k hokejové Kometě. Samotný stadión bude otevřen ve 13:30. Nejprve si na něm zahrají malí fotbalisté a poté vystoupí hudební skupina Lidopop a taneční skupina X-trim. V 15:30 proběhne nástup všech osobností a v 16 h začne hlavní zápas.

Na koho se mohou diváci těšit?

Na moje bývalé spoluhráče ze Zbrojovky Křivánka, Patrika Siegla, Pacandu, Cihláře a spoustu dalších. Účast přislíbili také Milan Baroš, Pavel Horváth či Jirka Štajner. Fotbal si zahrají i hokejisté Komety nebo borci z NHL Pavelec s Voráčkem. Přítomny budou rovněž osobnosti z kulturní branže, kupříkladu Jakub Kohák, Ondra Vetchý nebo Vojta Dyk.

Reklama

Související témata: