Hlavní obsah

To už je úděl, neběduje kouč klokanů Pivarník nad zemětřesením v kádru

Nekonečný příběh s názvem Bohemians a zemětřesení v kádru pokračuje. Pražští klokani zahájili ve svém tréninkovém azylu v Uhříněvsi přípravu na novou fotbalovou sezónu a jejich trenér Roman Pivarník vypisoval dlouhý seznam jmen hráčů do kolonky odešli či třeba ještě odejdou. Zato opačná označená slovem Příchody zívala na úvod prázdnotou...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Roman Pivarník.

Článek

Irituje vás hodně, že po roční práci začínáte vlastně nanovo? Že hráči odchází, kádr se mění a vy jste vlastně tam, kde jste byl, když jste do Bohemians přicházel?

To už je úděl. A nejen u klokanů, protože když člověk přijde někam jako nový trenér, musí rovněž poznávat nové hráče a seznamovat se s mužstvem.

Jenže u klokanů jde o úděl permanentní, protože hráčský kádr se výrazně obměňuje rok co rok.

Složité to je, ale jsem už na podobné situace zvyklý. Samozřejmě škoda, že se kádr nedaří udržet pohromadě a teď třeba devět hráčů skončilo. Pozitivem však je, že alespoň základní kostra týmu tvořená sedmi hráči zůstává, takže můžeme pokračovat v tom, co jsme v loňské sezóně začali.

Jenže po odchodech Kaliny, Lietavy, Engelmanna, Cicmana, Bratanoviče, ale hlavně Jakuba Rady nezbude, než mužstvo zase doplnit. A vlastně za pochodu, protože letní přestávka je hodně krátká.

V tom je skutečně problém, protože prostoru je hodně málo. Máme sice vytipovaný okruh hráčů, jenže musíme čekat, zda se dostanou na soupisku svých klubů, nebo zda budou volní a o jejich příchodu tudíž budeme moci jednat.

Naznačujete tím, že jste po odchodu sportovního ředitele Tomáše Požára do Sparty přibral k trenérské roli i funkci ředitelskou?

Na minulých trenérských štacích jsem mnohdy obě funkce zastával, i když je to hodně náročné. Proto jsme se v Bohemce dohodli na dělbě práce. Na sportovní politice a přestupech se podílíme s ředitelem klubu Ladislavem Valáškem a klubovým představenstvem.

Takže jste v centru dění a víte o rošádách v kádru naprosto všechno.

O odcházejících hráčích, jimž skončila smlouva nebo hostování, už řeč byla. Pauschek, jenž je v Bohemians na hostování do konce června, zahájil přípravu s námi, protože bychom chtěli, aby zůstal. Totéž platí o Švengrovi a olomoucké dvojici Zlámal - Škerle. I o tyto hráče máme zájem a jednáme o jejich dalším působení.

Nezmínil jste se o osudu Slovince Bratanoviče...

Pokud by Jakub Rada odešel do Teplic, které ho chtěly získat, asi bychom se dohodli se Severočechy a Bratanovič by zůstal. Jenže nastala jiná situace.

Rada zamířil do Mladé Boleslavi...

...a my bychom na oplátku rádi z Boleslavi přivedli srbského záložníka Vukadinoviče.

Několik hráčů jste sice vyjmenoval, ale jen s nimi si pro ligu nevystačíte.

Problém mám hlavně s útočníky. Bratanovič odešel, Lietava rovněž, Mikuš se v závěru jara zranil a přípravu ještě nezahájil. Jsem tudíž bez útočníků, takže jasnou prioritou těchto dnů je pro nás hráč pro ofenzivu.

A to máte už ve čtvrtek hrát v Hlinsku první přípravný zápas proti slovenskému mistrovskému Trenčínu.

Právě. Útočníka nemám, hráče, který by vpředu zaskočil, rovněž ne, takže skutečně nevím, koho postavím. Zvláště, když hned v sobotu startujeme na turnaji v Benátkách.

Je vůbec něco pozitivního, co by vám na úvod přípravy zvedlo náladu?

Určitě tréninkový areál v Uhříněvsi, kam jsme se mohli uchýlit a kde už máme odpovídající zázemí. Byla to priorita, kterou jsem na klubovém vedení požadoval, a skutečně se proměnila ve skutečnost. Už nemusíme v jednom kuse pendlovat po Praze, jako loni v létě, kdy jsme střídali čtyři různá hřiště, v Uhříněvsi jsme doma. Máme tam tři travnaté plochy, veškeré zázemí, regeneraci pro hráče, společenskou místnost na přípravu i kancelář pro nás trenéry. Věci se skutečně pohnuly dopředu.

Posunou se dopředu i klokani? Vždyť vaše angažmá u Botiče začalo konečnou osmou příčkou v tabulce, která po předchozích sezónách naplněných starostmi o přežití překonala veškeré očekávání, takže fanoušci Bohemians budou přes rošády v kádru lační dalších úspěchů.

Dopředu je těžké říkat, s jakým cílem do sezóny půjdeme. Bude to hodně záviset od toho, jaké hráče přivedeme.

Takto jste na úvod přípravy promlouval i před svými svěřenci?

Ale vůbec ne. Naopak jsem jim zdůraznil, že osmá příčka je minulostí a je před námi nová sezóna. A v ní musíme bojovat tak, abychom zase překvapili a umístili se v tabulce nad poměry, s nimiž se klokani musí vyrovnávat.

Reklama