Hlavní obsah

Mistrovskou Plzeň čeká ostrý start do ligy proti Slavii. Baroš se brzy vrátí do Ostravy

Aktualizováno

Středeční los fotbalové Synot ligy 2015/2016 , opět podle tzv. Frončekových tabulek, rozhodl o několika pikantnostech. Například hned v prvním kole hostí mistrovská Viktoria Plzeň pražskou Slavii, na jejíž lavičce sedí Dušan Uhrin mladší, který před rokem zahajoval soutěž jako kouč Západočechů. V tabulce druhá Sparta začíná v Jihlavě, tedy se stejným soupeřem, s nímž otvírala předminulý ročník, v němž získala titul i double. Úřední termín 1. kola je 27. července.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně při oslavách titulu (zleva): Marián Čišovský, Radim Řezník, Ondřej Vaněk, Milan Petržela, Jan Baránek, David Limberský, Roman Hubník, Václav Procházka a Jan Hejda.

Článek

Ostravský Baník, který musel vyklidit Bazaly, odehraje první dvě kola na hřištích soupeřů. Ve svém novém domově ve Vítkovicích se představí ve 3. kole (8. srpna). Soupeřem mu bude Mladá Boleslav, kam odešla před pár dny jeho největší hvězda Milan Baroš.

Podzimní derby pražských S se odehraje v 8. kole (26. září) a duel dvou předpokládaných největších kandidátů na titul uvidí plzeňské Štruncovy sady ve 12. kole, plánovaném na 31. října. Ligový podzim skončí 5. prosince 16. kolem. Start jara je plánován na 12. února a 30. kolo by se mělo hrát už 14. května vzhledem k mistrovství Evropy ve Francii.

Hlavním hracím dnem sobota

Hlavními hracími dny jsou soboty, kdy musejí být odehrány nejméně tři zápasy od 17 hodin, ale podle přání televizí a postupů českých týmů evropskými poháry, se bude program upravovat.

„Máme dva televizní partnery - O2 a Českou televizi, přičemž právo první volby má O2. Nejatraktivnější utkání kola by se v průběhu prázdnin mělo hrát v neděli od 19 hodin, od září pak se začátkem v 15 hodin. ČT bude vysílat v tradičních termínech v pátek i v sobotu od 20.15 hodin. V případě termínové kolize, zejména s ohledem na účast českých týmů v evropských pohárech by se šlágr kola přesunul na sobotu," vysvětlil místopředseda FAČR a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Ten je také spokojen s vývojem kolem osamostatnění obou profesionálních soutěží. „Důležité je, že valná hromada schválila příslušnou úpravu stanov, která to umožňuje. Rámcová smlouva by měla být připravena během následujících dvou až tří měsíců," zdůraznil Svoboda. Od nového ročníku 2016/2017 by pak měly být obě soutěže samostatné. Na dořešení finančních záležitostí mezi profesionálním a neprofesionálním fotbalem i celou přípravou, včetně příslušných komisí, zbývá sotva rok.

Druhá nejvyšší soutěž - Fotbalová národní liga bude mít poprvé v historii jen patnáct účastníků. Nepovedlo se najít náhradu za Žižkov, který nedostal licenci. Už dříve odmítl účast vítěz ČFL Bohemians Praha (Střížkov), poté i Domažlice, Chrudim a ve středu ráno před losovacím aktivem i pražský Vltavín a Benešov.

Nejslušnější je Jablonec

Oficiálně byl také oznámen termín Superpoháru, který bude hostit 18. července od 19 hodin Plzeň. Mistrovská Viktoria přivítá vítěze domácího poháru Slovan Liberec.

Na středečním ligovém shromáždění byly předány i medaile za umístění na dalších příčkách v soutěžích, od první ligy přes druhou, juniorskou soutěž a dorosteneckou ligu. Pohár pro nejslušnější tým převzal Jablonec. Schváleny byly i úpravy počtů účastníků v juniorské lize, kde jich bude sedmnáct a dorostenecké, kterou bude hrát dvacet týmů. kft, Právo

Program první fotbalové ligy 2015/16:
PODZIM 2015:
1. kolo (25. července):
Plzeň - Slavia
Jihlava - Sparta
Teplice - Olomouc
Bohemians Praha 1905 - Zlín
Slovácko - Dukla
Liberec - Mladá Boleslav
Příbram - Jablonec
Brno - Ostrava
2. kolo (1. srpna):
Dukla - Plzeň
Sparta - Ostrava
Teplice - Slovácko
Boleslav - Brno
Zlín - Jihlava
Slavia - Liberec
Jablonec - Bohemians
Olomouc - Příbram
3. kolo (8. srpen):
Příbram - Teplice
Plzeň - Slovácko
Bohemians - Olomouc
Liberec - Dukla
Jihlava - Jablonec
Brno - Slavia
Sparta - Zlín
Ostrava - Boleslav
4. kolo (15. srpna):
Teplice - Plzeň
Slovácko - Příbram
Boleslav - Sparta
Zlín - Ostrava
Slavia - Jihlava
Jablonec - Liberec
Dukla - Bohemians
Olomouc - Brno
5. kolo (22. srpna):
Liberec - Teplice
Jihlava - Slovácko
Bohemians - Příbram
Boleslav - Zlín
Ostrava - Slavia
Brno - Jablonec
Sparta - Dukla
Plzeň - Olomouc

Reklama