Hlavní obsah

Od Němce s Portugalcem po Nigérijce. Ščasný ve Spartě cepuje početnou cizineckou legii

Albánce s norským pasem, „Slona“ či Zimbabwana už měli. Němce, Portugalce, Konžana a Nigérijce získali v létě. V kabině fotbalové Sparty se tak včetně českých domorodců a Slováka scházejí hráči devíti národností. „Říkali jsme si s klukama, že budeme mluvit jen anglicky, abychom se domluvili... Ba ne, žádný problém nebude. Je také na cizincích, aby se nějaká česká slovíčka naučili,“ usmívá se záložník Lukáš Mareček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Praha Kehinde Fatai během přípravného utkání s Třincem.

Článek
Fotogalerie

Hušbauer se vrátil z hostování v Cagliari, na přestup se z Liberce vrací také Frýdek. Jinak jsou ale v letenském kursu při letním posilování hlavně cizinci.

„Není to žádné apriorní zadání, hledáme prostě nejlepší hráče na dané pozice. Pokud jde o české hráče, stává se, že za pouze nadějné požadují tuzemské kluby velké částky. Je třeba mít míru ve smyslu hranice. To je můj jediný komentář k tématu cizinci. Nelze inkasovat 15-20 milionů korun za hráče, který vypadá nadějně v české lize. To neodpovídá realitě," říká důrazně majitel klubu Daniel Křetínský.

Cizinci ve Spartě
Starousedlíci
CostaZimbabwe
Tiémoko KonatéPobřeží slonoviny
Herolind ShalaAlbánie (norský pas)
Juraj ChvátalSlovensko
Nováčci
Markus SteinhöferNěmecko
Franci LitsingiKongo
Kehinde FataiNigérie
Marco PaixaoPortugalsko

V Evropě zcela běžný jev

Nejeden hráčský agent si už posteskl, že čeští trenéři s cizinci neradi pracují. O Zdeňku Ščasném to však rozhodně neplatí. V Teplicích bavil díky cizinecké legii ligu ofenzivním fotbalem. Je znát, že kouč má zkušenosti z angažmá v Řecku a Maďarsku. V zahraničí má spoustu kontaktů, do Teplic třeba dokázal přivést hráče od kamaráda z indické akademie.

Že začíná cepovat početnou cizineckou legii, mu nepřijde vůbec zvláštní. „Co mám zprávy z kabiny, je to naprosto bez problémů. Zahraniční hráči se zabydleli, s komunikací není problém. Když se podíváte na přední evropské kluby, je to zcela běžné," poukazuje trenér Ščasný.

Do zápisu se vejdou všichni

V případě potřeby se mu do nominace vejdou všichni jeho cizinci. Fotbalisté, kteří jsou občany států EU, Evropského hospodářského prostoru i občané států majících s EU uzavřeny dohody o partnerství, smějí hrát v Synot lize bez početního omezení. Dále nejvýše pět dalších hráčů, kteří jsou občany jiných států. Takové má Sparta nyní čtyři, takže žádná omezení se jí netýkají.

Pořád má menší legii než kluby v předních evropských ligách. V Itálii to na jaře poznal i Josef Hušbauer.

„Devět národností, to jsem ve Spartě zatím nezažil. Zatím si na sebe zvykáme a angličtina je teď v kabině dost frekventovaným jazykem. Ale žádný problém nebude," líčí záložník.

Reklama

Související témata: