Hlavní obsah

Konkurence je v Plzni největší, jaká kdy byla. Na tréninku je to jízda, říká Limberský

Westendorf

V uplynulé sezóně po třech letech chyběla fotbalová Viktoria Plzeň na evropské scéně. Kapitán Západočechů David Limberský něco podobného už nechce připustit, věří, že si s týmem potřetí zahraje Ligu mistrů. „Jsme hladoví po pohárech. Liga mistrů by byla super, když bude Evropská liga, tak to bude dobrý,“ řekl Limberský pro Sport.cz po úterním tréninku v rakouském Westendorfu, kde je český mistr od 1. července na soustředění.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva) Jan Kopic, Ondřej Vaněk a David Limberský v golfovém vozítku během soustředění.

Článek

Vnímáte, že se od vás postup do evropských pohárů už čeká?

Noví kluci jsou možná pod větším tlakem, na který nejsou zvyklí. Na mě osobně ale tlak nedoléhá. Soustředíme se na přípravu, na Superpohár, na první ligové kolo. Až se zápas o Ligu mistrů bude blížit, budeme se na něj koncentrovat, aktuálně si to nepřipouštíme.

Plzeň je chválená za přestupy, doléhá velká konkurence na mančaft?

Šířka a kvalita kádru je asi nejlepší a největší, co kdy v Plzni byla. Vedení dělá vše proto, abychom, pokud postoupíme do pohárů, byli připraveni na všechny soutěže. Přišli mladí, výborní mladí kluci, věřím, že zapadnou a že nám pomůžou. Poprvé, co jsem v Plzni, je každá pozice zdvojená, a to je dobře.

Je obrovská konkurence cítit na tréninku?

Je to určitě cítit, musím říct, že jízda je větší, než bývala.

Vyprávíte mladým spoluhráčům o Lize mistrů?

Občas se zeptají, jaké to bylo hrát na Bayernu nebo proti Barceloně. Říkal jsem jim, že zážitek ze stadiónu a všeho kolem byl výborný, ale fotbal jsme si tam moc neužili. (směje se) Každý fotbalista by chtěl hrát Ligu mistrů a dostat se do reprezentace, i proto ti kluci do Plzně chodí. Od nás se tam dá odrazit.

Blíží se předkola o Ligu mistrů zápasům se Spartou?

Titul je druhé předkolo. Třetí je pro nás nejdůležitější a úplně stěžejní, pokud ho zvládneme, máme jistotu poháru.

Láká vás na Lize mistrů prestiž nebo peníze?

Mně nejvíc motivuje znělka Ligy mistrů, když můžete být na hřišti a poslouchat ji, to je balzám pro uši, to se nikdy neoposlouchá. Když uděláte postup, jsou s tím spojené prémie, které jsou na české poměry výborné.

Sledujete konkurenci, jak posiluje?

Neříkám, že nesleduju. Víme, jak kdo posiluje, po očku každý z nás vidí, jak se to pohybuje, ale že bychom byli nalepení na internetu? To zase ne.

Sparta sází na cizince, je to podle vás trend?

Sparta sází na cizince, někdy jim to vyjde, někdy ne, to je jejich politika. Naše vedení se soustředí na Čechy a Slováky. Jen teď nám do toho skočil Aidin Mahmutovič. (směje se)

Proč v Plzni nejsou cizinci?

To je spíš otázka pro vedení, já nejsem sportovní ředitel. Asi mají dobré zkušenosti s Čechy a Slováky. Pro hráče je to lepší, neexistuje jazyková bariéra.

Reklama

Související témata: