Hlavní obsah

Manažer Plzně Šádek: To, že jsme dnes úspěšní, je hlavně díky Spartě

Westendorf

Odpočinek? Kdepak. S ničím takovým na generálního manažera fotbalové Plzně Adolfa Šádka nechoďte. Hned po zisku mistrovského titulu začal pracovat na podobě kádru tak, aby uspěl i na evropské scéně. Muž, který zodpovídá za přestupy Viktorie, připouští, že je workoholik. „Jinak se fotbal dělat nedá,“ řekl Sport.cz a Právu během herního kempu v Rakousku.

Foto: fcviktoria.cz

Jana Kopice se do Plzně podařilo přivést v letošním přestupovém období. Vlevo je majitel Viktorie Tomáš Paclík a vpravo generální manažer Adolf Šádek.

Článek

Plzeň je chválena za přestupovou politiku. Vás osobně za ni někdo pochválil?

Majitel pan Paclík nechválí. (směje se) Tím, že máme výsledky, se s hráči lépe vyjednává. V Plzni je to dané ekonomickou stabilitou šéfa, který ví, jaké jsou naše sportovní ambice a koncepce. I naši konkurenti byli velice aktivní, co se týče přestupové politiky. Až samotný start do soutěží ukáže, kdo z nás zvolil správnou strategii.

Jak jste spokojený s kádrem, jímž Plzeň disponuje?

Ideální není ve fotbale nikdy nic, ale jsme spokojení. Samozřejmě mě mrzí zranění Vaška Pilaře, kterého trápí koleno, nejsme tedy úplně kompletní.

Po sezóně končí smlouvy Davidu Limberskému a Danielu Kolářovi. Co s tím budete dělat?

Mám s nimi domluvené sezení. David mi říkal, že by chtěl svoji dorosteneckou smlouvu vylepšit, tak se na něj těším. (směje se) Oběma budeme určitě prodloužení kontraktu nabízet.

Na konci července vstoupíte do kvalifikace o Ligu mistrů. Jste už nervózní?

Musím říct, že po Stuttgartu jsem lehce znervózněl (Plzeň podlehla v přípravě 3:6 - pozn. red.). Je spousta důvodů, proč to tak bylo, ale tady začíná hodnocení tím, že jsme k utkání špatně přistoupili a hráli bídně. Nervózní jsem, všude se říká, že máme nejsilnější tým, ale kvalita se musí ukázat na hřišti.

Napadlo vás už, jak naložit s případnými finančními prostředky z Ligy mistrů?

Hypoteticky bychom chtěli ty peníze investovat: máme před sebou dostavbu stadiónu, chceme vybudovat hřiště a zázemí pro mládež, abychom nemuseli nejtalentovanější hráče draze kupovat, ale mohli si je vychovávat.

Kluby od vás a od Sparty čekají vyšší částky, že? Nedávno si na to stěžoval letenský šéf Daniel Křetínský.

Myslel jsem, že to nikdy neřeknu, ale naprosto musím s panem Křetínským souhlasit. Situace je jiná, když si přijde pro hráče klub iks a když my, Sparta a asi už i Jablonec. Jestli něco stojí šest miliónů, tak nás to stojí dvanáct a Spartu možná čtrnáct miliónů.

Motivuje vás k lepším výkonům právě největší konkurent Sparta?

To, že jsme dneska úspěšní, byť se to může zdát jako hloupost, je hlavně díky Spartě a dalším konkurentům, kteří na vás vytvářejí tlak. Vy se snažíte být lepší.

Koukáte po očku, jak Sparta v létě posílila?

Nekoukám po očku, koukám oběma očima. Registruju každého hráče, kterého si Sparta přivede. Je to pro mě velká neznámá, může to být svým způsobem oživení. Jsem na to zvědavý, jde o velký přetlak cizinců v kabině, není to asi jednoduché kočírovat i po lidské stránce. Ovšem nevidím jim úplně do kuchyně, hodnotím to zvenčí.

Loni jste nepostoupili do skupiny evropského poháru. Co by se dělo, pokud by se zopakoval stejný scénář i nyní?

Má to dvě roviny. Jedna je ekonomická, kdy ta čísla jsou naprosto nadstandardní pro jakýkoliv český klub. Co se týče Ligy mistrů, to snad ani nekomentuju, to je úplně děsivá cifra (za postup do hlavní fáze obdrží klub v přepočtu téměř 400 miliónů korun).

I proto podruhé v řadě v pohárech chybět nechcete...

A pak to má i rovinu sportovní, společenskou, jde o obrovsky prestižní záležitost. Loni nás v první fázi ani tak netrefily peníze jako ta sportovní část. Když evropské poháry ochutnáte, je to nezapomenutelné, nerad bych zažíval to, co loni. Chceme se tomu teď vyhnout a hrát minimálně Evropskou ligu.

Reklama

Související témata: