Hlavní obsah

Jen 34 minut a dost! Generálka Plzně skončila nečekaně brzy, Sparta si zastřílela

Jenbach
Aktualizováno

Fotbalisté Viktorie Plzeň odehráli v přípravném duelu proti Dynamu Kyjev jen 34 minut. Za vše mohla červená karta pro ofenzivního záložníka ukrajinského mistra Younèse Belhandu. Francouzský hráč vehementně protestoval proti penaltě, kterou hlavní rozhodčí odpískal po ruce Makarenka. Sudí po protestech ukrajinské strany odešli do kabin a už se nevrátili. Fotbalisté Sparty v sobotním duelu rozstříleli rakouský prvoligový celek Ried 8:1, dva góly vstřelili Paixao, Breznaník a Konaté.

Foto: Ladislav Nussbauer

Plzeňští fotbalisté Jan Baránek (vlevo) a Jan Kovařík opouštějí hrací plochu.

Článek

V 26. minutě plzeňské přípravy zahrál Makarenko ve vápně rukou a rozhodčí odpískal penaltu, kterou Daniel Kolář neproměnil. Navíc zřejmě za protesty dostal červenou kartu ofenzivní záložník Belhalda, což se vůbec nelíbilo kouči Dynama Rebrovovi.

V přípravě je obvyklé, že po vyloučení dál hrají týmy v plném počtu, ale rozhodčí odmítl Kyjevu dovolit pokračovat v jedenácti a po diskuzích s Rebrovem zamířil do šaten. Překvapení Západočeši tak generálku na novou sezónu, do které vstoupí příští sobotu Superpohárem proti Liberci, nedohráli a museli vzít zavděk tréninkem.

"Velmi nás mrzí, že herní vrchol našeho rakouského soustředění byl ukončen již před skončením prvního poločasu. Z našeho pohledu byla celá situace zaviněná jak zbytečně necitlivým přístupem rozhodčího po správně nařízeném pokutovém kopu, především však zcela neprofesionálním a nekolegiálním přístupem týmu Dynama. Duel měl oficiální status, rozhodčí měl na svůj postup plné právo," reagoval těsně po skončení zápasu na vzniklou situaci generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Český šampión, který se chystá na kvalifikaci Ligy mistrů, nastoupil proti Kyjevu v základní sestavě: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Baránek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, D. Kolář, Kovařík - Holenda. Vedle sobotního duelu Plzeň na soustředění v Rakousku prohrála 3:6 se Stuttgartem a porazila 3:2 Ural Jekatěrinburg.

Sparťan Matějovský vstřelil gól z půlky

V přípravě na nový ročník pokračují i hráči pražské Sparty. Ti si v sobotu večer hladce poradili s Riedem. Duel v rámci rakouských oslav výročí od založení klubu skončil vysokou výhrou Letenských 8:1.

Jako první otevřel skóre zápasu Marek Matějovský. Šikovný záložník nachytal brankáře soupeře už ve 14. minutě střelou z poloviny hřiště, která zapadla přesně pod břevno. Pražané od začátku jasně dominovali, a kdyby proměnili všechny šance, mohli nastřílet i přes deset gólů.

Opět se dařilo portugalské posile útočníkovi Marcu Paixaovi, který se trefil v zápase stejně jako střídající Slovák Michal Breznaník a Tiémoko Konaté z Pobřeží slonoviny dvakrát. Jeden gól přidal Bořek Dočkal. Ried utrpěl druhý debakl s českým týmem po sobě, před týdnem ho rozdrtila pro změnu Mladá Boleslav 5:0.

Sparta zakončí soustředění v Rakousku úterním zápasem s nizozemským Arnhemem. Letenští ladí formu na kvalifikaci Ligy mistrů.

Dalším ligovým týmům se nedařilo

Teplice pouze remizovaly s druholigovými Pardubicemi 2:2. Svěřenci trenéra Davida Vavrušky vedli po gólu z penalty nové akvizice Martina Filla, který přišel z Plzně. Nicméně Pardubice skóre otočily, a ještě osm minut před koncem vedly. Remízu Teplic zajistil zkušený záložník Štěpán Vachoušek.

Prvoligový nováček ze Zlína nestačil na slovenskou Žilinu a padl 1:3. O jediný gól se postaral Lukáš Železník, když v 63. minutě úspěšně proměnil pokutový kop. Fotbalisté Příbrami si na soustředění v Rakousku vybrali jako soupeře německý druholigový mančaft Greuther Fürth. V zápase však pouze dotahovali, a nakonec mu podlehli 2:3. Mezi střelce se zapsali záložník Tomáš Pilík a útočník Roman Bednář.

Týmy Slovanu Liberec ani Baníku Ostrava se výhry proti polským soupeřům nedočkaly. Severočeši podlehli Zaglebie Lubin 0:2, slezský celek nestačil na Wislu Krakov (1:3).

Liberec měl v Lubinu většinu času územní převahu, ale nováček polské ligy byl produktivnější. Ve 34. minutě propálil brankáře Hladkého Janus a čtvrthodiny před koncem přidal druhý gól teprve osmnáctiletý talent Sobków, který překonal hlavičkou novou libereckou posilu brankáře Koubka. Za Zaglebie nastoupil český útočník Michal Papadopulos. Slovan, který se chystá na kvalifikaci Evropské ligy, vstoupí do nové sezóny příští sobotu Superpohárem na hřišti mistrovské Plzně.

Jablonec porazil bavorský regionální celek TSV Buchbach ze 4. ligy 3:2. Do střelecké listiny se zapsaly posily - dvakrát se trefil útočník Tomáš Wágner, jednou bek Karavajev. Jihlava si připsala těsnou porážku 1:2 s tureckým velkoklubem Galatasarayem Istanbul.

Přípravná fotbalová utkání:
1. FK Příbram - Greuther Fürth 2:3 (1:2)
Branky: 43. Pilík, 76. R. Bednář - 9. Trinks, 40. Stiepermann z pen., 65. Tripic.
Sestava Příbrami: Hruška (46. Švenger) - Rys, Zápotočný, Hájovský, Divíšek - Pilík, Hnaníček, Krameš, Suchan, Štípek - R. Bednář. Trenér: Tobiáš.
MŠK Žilina - Fastav Zlín 3:1 (1:0)
Branky: 45. Kadlec, 59. William, 84. Konečný - 63. Železník z pen.
Sestava Zlína: S. Dostál - Jugas (70. Pazdera), Malý, Hubáček, Benčík (46. Matějov) - Koreš (70. Blanař), Holík (70. Motal), Janíček (70. Hlobil), Bartolomeu (46. Kopečný) - Železník, Jordan (70. Š. Červenka). Trenér: Páník.
FK Teplice - FK Pardubice 2:2 (1:0)
Branky: 37. Fillo z pen., 82. Vachoušek - 46. Petráň, 63. Klátil.
Sestava Teplic: Lipš - Drame (65. Matula), D. Jablonský, Hošek (70. Lüftner), Krob (65. Novotný) - Vondrášek, Breite (70. Takács), Ljevakovič (46. Táborský), Potočný (65. Balázs) - Fillo (55. Vachoušek) - Bratanovič (55. Kapolongo). Trenér: Vavruška.
Zaglebie Lubin - Slovan Liberec 2:0 (1:0)
Branky: 34. Janus, 75. Sobków.
Sestava Liberce: Hladký (46. T. Koubek) - Mudra (61. Coufal), Hovorka (72. Pimpara), Švejdík, Bartošák (76. Mudra) - Pavelka (61. Sus), Bong (41. Bakoš) - Hadaščok (46. Delarge), Folprecht, Sýkora - Josef Šural (61. Call). Trenér: Trpišovský.
Wisla Krakov - Baník Ostrava 3:1 (2:1)
Branky: 30. a 72. Brožek, 28. Sadlok - 42. Narh.
Sestava Ostravy: Šrom - Dressler (75. Vengřinek), Frydrych, Kaša, Holzer - Foltyn (46. Šichor), Matěj - Mondek, Kukec, De Azevedo (60. Liener) - Narh (69. Alispahič). Trenér: Korytář.
FK Jablonec - TSV Buchbach (Něm.) 3:2 (0:0)
Branky Jablonce: 52. a 57. Wágner, 53. Karavajev.
Jablonec - I. poločas: Bárta - Romera, M. Kysela, Kubista, Mišůn - Rossi, Greguš - V. Vukadinovič, Trávník, Tecl - Martin Doležal I.
Jablonec - II. poločas: Bárta - Karavajev, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš, M. Pospíšil - Masopust, Mingazov, Crnkič - Wágner. Trenér: Šilhavý.
FK Senica - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)
Branka: 54. Hlohovský.
Sestava Slovácka: Daněk - Kuncl (64. Prajza), Hofmann (61. T. Rada), Košút (61. Simerský), Reinberk - Šumulikoski (46. Daníček) - Diviš (61. Kerbr), Valenta, Havlík (74. Sadílek), Hlúpik - Kovář (46. Civič). Trenér: Habanec.
SV Ried - Sparta Praha 1:8 (0:2)
Branky: 46. Murg - 22. a 65. Paixao, 47. a 77. Breznaník, 60. a 79. Konaté, 14. Matějovský, 70. Dočkal.
Sestava Sparty: Štěch - Mareček, J. Brabec, Polom (46. Steinhöfer) - Frýdek, Shala (46. Dočkal), Hušbauer (69. Juliš), Matějovský (55. Vácha), Costa (46. Breznaník) - Paixao, L. Krejčí (59. Konaté). Trenér: Ščasný.
Vysočina Jihlava - Galatasaray Istanbul 1:2 (1:1)
Branky: 45. Mešanovič z pen. - 42. a 49. Gümüs.
Sestava Jihlavy: Hanuš - Marek, Kryštůfek, J. Krejčí, Tlustý - Kukol (80. Demeter), Jánoš, Šulek (80. Opluštil), Batioja (68. Fulnek) - Jungr (68. Přeučil), Mešanovič (80. Marcin). Trenér: Klusáček.

Reklama

Související témata: