Hlavní obsah

Nezdolná Sparta? Na to zapomeňte

PRAHA

Sparta, to bývala v českých fotbalových poměrech značka, kterou nikdo nemohl nevnímat. Národ ji buď miluje nebo nenávidí, ale vždy byla středem pozornosti. Zatímco v minulosti ale Sparta vzbuzovala u soupeřů respekt, nyní jej pomalu ale jistě ztrácí. Mužstvu potácejícímu se na chvostu ligové tabulky se dostává spíše posměšků a ostatní od ní lehce sbírají body.

Článek

Naposledy se ze sparťanské herní mizérie radovali v Jablonci, kde v sobotu místní fotbalisté porazili posledního mistra 2:1. Přestože měli hosté mírnou herní převahu, hráči se předháněli v zahazování šancí včetně neproměněné penalty.

Z šestnácti zápasů v domácí soutěži a Lize mistrů se fotbalisté  Sparty pouze čtyřikrát radovali z vítězství, naposledy téměř před měsícem. Výhra nad Blšany 5:2 slibovala, že pod novým trenérem Stanislavem Grigou by se mužstvo mohlo výsledkově zvednout. Jenže pak přišly výprasky v derby se Slavií a v Lize mistrů s Arsenalem a vše bylo při starém.

Vyhrabe se Sparta z herní krize?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Po blamáži v Jablonci se Sparta propadla až na jedenácté místo ligové tabulky, je v posledních letech zcela nevídaný. "Jsem rád, že je na programu reprezentační přestávka," přiznává trenér Griga. Právě od něj si fanoušci slibovali, že po vyhazovu Jaroslava Hřebíka letargické mužstvo pozvedne a zavede pevný řád.

Ukazuje se ale, že problém Sparty bude poněkud hlubší. Před sezónou přišla na Letnou řada nových hráčů a ti jako by na hřišti stále nemohli najít společnou řeč. Obrana vyrábí chyby na počkání, záloha nemá po "odejití" Poborského a tu hrajícího či nehrajícího Zelenky pravého vůdce a vůbec nejslabší je Sparta v útoku.

Bezzubí útočníci

Ve dvanácti ligových zápasech dokázala Sparta vstřelit šestnáct branek, přičemž jen čtyři z nich dokázali vsítit útočníci. A to třígólový Matušovič nastupuje střídavě v útoku či záloze, typicky hrotoví hráči Libor Došek a Miroslav Slepička nepředstavují pro soupeře žádnou hrozbu. Slepička od letního přestupu do Sparty ještě neskóroval a selhal dokonce i v sobotu při pokusu z pokutového kopu.

Sparta by se tak během zimní přestávky měla zaměřit na hledání nových posil. A také na návrat Poborského, který má jediný schopnosti mužstvo táhnout jako vůdce. Trenér Griga bude mít každopádně o čem přemýšlet už při současné reprezentační přestávce. "Věřím, že za čtrnáct dní budeme silnější," tvrdí optimisticky.

Reklama

Související témata: