Hlavní obsah

Moskevské špióny uvítal hattrickem. Portugalec zatím Lafatu nahrazuje

Praha

Rád jsem ve správnou chvíli na správném místě a dávám góly. To je nejdůležitější pro každého útočníka. S tímto krédem se první červencový den objevil ve fotbalové Spartě portugalský střelec Marco Paixao. Zatím se ho drží a zraněného kanonýra Davida Lafatu během letní přípravy zdárně zastoupil. V pěti zápasech nastřílel šest gólů. Důležité duely však teprve přijdou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Marco Paixao během přípravného utkání s Třincem.

Článek

Jestli si pozorovatelé z CSKA Moskva o víkendu někoho zaškrtli červeně, pak jistě portugalského hrdinu zápasu. Fotbalisté Sparty v generálce na sezónu vyhráli v Chotěbuzi 6:2 a Marco Paixao ještě do přestávky nasázel hattrick. Hned po přestávce navíc mohl přidat i čtvrtý gól, znovu však dokázal, že není sobec a snadnou trefu naservíroval Nigerijci Fataiovi.

„Je skvělé vstřelit tři góly, ale nejdůležitější je, že celý tým hrál dobře. Odvedli jsme dobrou práci a znovu vyhráli," liboval si Paixao v rozhovoru pro klubovou televizi.

Třicetiletý útočník přišel na Letnou zdarma jako volný hráč po vypršení smlouvy v polské Vratislavi. Během dvou sezón za Slask odehrál 66 zápasů a vstřelil 34 branek.

„Sparta je pro mě novou výzvou a věřím, že pomůžu klubu svými výkony splnit cíle," avizoval Marco po podpisu dvouleté smlouvy na Letné.

Zdraví trochu česky, trochu polsky

Sparta přechází na systém se dvěma útočníky a Paixao se bude snažit získat stálé místo vedle Davida Lafaty. Kapitán se však v samém závěru minulé sezóny zranil a zatím nehraje, na startu nového ročníku by tak právě Portugalec měl být klíčovým střelcem týmu. V domácí lize i v předkole Ligy mistrů proti CSKA Moskva.

„V přípravě jsme všechno vyhráli, až na remízu s Vitesse. Jde nám to dobře, tento týden už začíná liga a my se těšíme na velký zápas," třese se Paixao na premiérový duel v Jihlavě.

Naučil se mluvit polsky, takže přechod na podobnou češtinu by pro něj měl být snadný. „Třeba pozdrav je podobný, takže nové spoluhráče už jsem zdravil na půl česky a na půl polsky," hlásil hned při nástupu do kabiny.

Poprvé bez mladšího dvojčete

Zvládnout musí ještě jednu podstatnou změnu. Celý svůj život i kariéru zatím Marco sdílel se svým bratrem Fláviem, jenž je pouze o pět minut mladší než nová sparťanská posila. I ve Slasku působili společně, teď se poprvé rozešli.

„Bude to velká zkušenost hrát v novém klubu bez bratra. Zároveň je to také pro mě velká výzva. Nejsme ale siamská dvojčata, takže to není postavené tak, že by ani jeden z nás bez toho druhého nepřežil na jiném místě," směje se Marco. „On bude šťastný, když já budu šťastný a naopak. V tomhle problém nevidím."

Kdo ví. Pokud se na Letné osvědčí, třeba Sparta sáhne i po druhém Paixaovi...

Reklama

Související témata: