Hlavní obsah

Liga začne o den dříve! Plzeň i Sparta budou hrát už v pátek

Aktualizováno

Fotbalová asociace ČR na poslední chvíli změnila termín tří zápasů 1. kola Synot ligy. Soutěž odstartuje už v pátek v 17:30 duelem obhájců titulu z Plzně proti Slavii v přímém televizním přenosu O2 sport. Od 19:00 se pak Sparta představí před kamerami ČT sport v Jihlavě. Původně se měly oba tyto duely hrát v sobotu, avšak vzhledem k účasti Plzně a Sparty v předkole Ligy mistrů se jejich termín posunul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář, jeho tým zahájí ligu už tento pátek.

Článek

Nový soutěžní ročník měl začít v sobotu. Jak se uvádí ve vysvětlení Ligové fotbalové asociace (LFA), držitelé vysílacích práv do poslední chvíle trvali na pro ně výhodnějších sobotních termínech a z pochopitelných důvodů nechtěli přesouvat vysílací čas na pátek.

"V případě, že by se zápasy evropských pohárů Plzně a Sparty odehrály ve středu, původní sobotní ligový termín by pro oba kluby nebyl problémem. Jelikož se ale oba duely kvalifikace Ligy mistrů odehrají už v úterý, a navíc na hřištích soupeře, což je skutečnost, kterou kluby do dnešního dne neznaly, požádaly Plzeň a Sparta o přeložení svých ligových utkání na pátek," poukázal v pondělí Daniel Hajný, ředitel PR a komunikace profesionálních soutěží.

"Držitelé vysílacích práv i soupeři obou celků na tuto změnu přistoupili a vyšli vstříc, aby měly oba kluby co nejlepší podmínky k přípravě na důležitý souboj o základní skupinu Ligy mistrů," dodal.

Plzeň, jejíž duel se Slavií je vyprodaný, žádala o páteční termín s předstihem. Fanoušci teď mohou využít možnosti vrácení vstupného. "Mrzí nás situace fanoušků, kteří si již naplánovali víkendový program a změna jim narušila plány. Na druhou stranu z čistě sportovního hlediska jsme vděční za den navíc, který našim hráčům před klíčovým utkáním evropské kvalifikace umožní delší regeneraci a kvalitní přípravu. Byli jsme navíc ujištěni, že jakékoliv případné termínové změny v budoucnu budou řešeny s dostatečným předstihem," říká Pavel Pillár, mluvčí Viktorie.

Pozměněný program 1. kola:
Pátek 24. července:
17:30 Plzeň - Slavia (O2 Sport)
19:00 Jihlava - Sparta (ČT Sport)
Sobota 25. července:
17:00 Slovácko - Dukla
17:00 Příbram - Jablonec
17:00 Brno - Ostrava
20:15 Teplice - Olomouc (ČT Sport)
Neděle 26. července:
17:00 Bohemians 1905 - Zlín
20:15 Liberec - Mladá Boleslav (ČT Sport)

V Brně požádala o změnu termínu policie

Na žádost policie se změnilo také datum zápasu Brna a Ostravy. Původně se mělo hrát v neděli, nově však bude výkop tohoto duelu už v sobotu 25. července od 17:00.

"Vzhledem k uzavřené dohodě o spolupráci mezi Policií ČR a FAČR fotbalový klub FC Zbrojovka Brno přistoupil na změnu termínu utkání i přes výrazné negativní ekonomické dopady a zásadní změny v organizaci, přípravě a logistice pořádání utkání," uvedl pro klubový web majitel Zbrojovky Václav Bartoněk s tím, že se fanouškům omlouvá za komplikace. Již zakoupené lístky zůstávají v platnosti.

Změna nastala také u utkání Teplic a Olomouce. Původně se mělo hrát v sobotu od 17:00, nakonec se však začne až ve 20:15 v přímém přenosu ČT sport.

Reklama

Související témata: