Hlavní obsah

Přestavba bude dlouhou cestou, přiznává nový liberecký kouč Trpišovský

Netajil, že chtěl i favorizovanou Plzeň potrápit a v duelu o tuzemský Superpohár třeba i porazit. „Chci vyhrát každý zápas,“ potvrzoval nový trenér libereckých fotbalistů Jindřich Trpišovský, že si i na mistra troufal. Konfrontace s celkem Viktorie ho však vrátila do reality. „Po loňské neúspěšné sezóně nás čeká ještě dlouhá cesta,“ přiznával, že s výkonem, jímž se jeho svěřenci prezentovali v první půli superpohárového utkání, by se problémy mohly opakovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

V Plzni šlo sice o trofej a miliónovou prémii k tomu, jenže jak domácí, tak i vy jste určitě vnímali vzájemnou konfrontaci jako generálku na nastávající sezónu. Co vám řekla?

Že naše mužstvo potenciál určitě má, ale poslední prověrku prostě nezvládlo. Hlavně do přestávky mělo z Plzně přespřílišný respekt, což se promítlo do bázlivého výkonu. Ztráceli jsme spoustu míčů, nechávali Plzeň hrát, neuhlídali vzdušný prostor.

Takže zmiňovaný potenciál jste nacházel ve výkonu svých nových svěřenců zřejmě až po půli...

Zlepšili jsme se, udrželi míč, v určitých pasážích jsme hráli dobře. Proto mluvím o potenciálu, který v mužstvu vidím.

Přestavba libereckého celku ale zřejmě i tak bude během na dlouhou trať...

Po loňské neúspěšné sezóně to bude opravdu dlouhá cesta, protože musíme mužstvo přestavět. V obraně se to daří, ale přechodová fáze a ofenziva se tvoří mnohem hůř. Zvláště, když někteří hráči jsou zraněni a noví přicházejí na poslední chvíli.

Přitom úkolů jste dostal v novém angažmá víc než dost...

Zlepšit herní projev, uspět na evropské pohárové scéně, kde nás čeká třetí kvalifikační předkolo Evropské ligy.

A času je přitom málo.

Zatím jsem s mužstvem čtyři týdny. Jistou výhodou je, že tři čtyři hráče jsem v minulosti trénoval a kapitán mužstva Pavelka pode mnou také v minulosti působil.

Z působení na Žižkově jste si pod Ještědem přivedl dva fotbalisty, přičemž Bartošák se hned uvedl gólem. Jak jste byl s jeho premiérou spokojený?

V první půli na něm byla patrná nervozita, takže o přestávce jsem na něho byl dost nepříjemný. A nic na tom neměnilo, že vzhledem k problémům se sestavou hrál na jiném místě, než na jaké byl na Žižkově zvyklý. Po změně stran se ovšem výkonem a gólem z hříchů vykoupil, takže doufám, že mu to pomůže k dobrým výkonům v libereckém dresu. Jsem přesvědčen, že má před sebou slibnou kariéru.

Největší letní přestupovou akvizicí je ovšem Ondřej Švejdík, který přišel ze Sparty. Přesvědčil vás, že se stane vůdcem mužstva?

Pro Liberec bude velkou posilou, neboť je typologicky úplně jiný než ostatní hráči. Jeho přístup a zkušenosti se ostatně projevily i v Superpoháru, když jsme dostali druhý gól, kluci měli hlavy dole a hrozilo, že inkasujeme další branky. Švejdík se projevil jako osobnost. A osobností je pro mě i spoluhráče.

V nedělním večeru vykročíte do nového ligového ročníku zápasem s Mladou Boleslaví, už v dalším týdnu na vás čeká kvalifikace o Evropskou ligu. Kolik informací o izraelském soupeři jste zatím posbíral?

Šmonu zatím znám jen podle jména, takže je pro nás velkou neznámou, ale po informacích už se pídíme. Jeden náš zvěd se byl podívat na její sobotní přípravu s Lokerenem, já pojedu sledovat úterní zápas Šmony s Cardiff City. A pak strávím mraky času u videa a sestřihů, abychom se na soupeře dobře připravili.

Reklama

Související témata: