Hlavní obsah

Věk neokecám, po sezóně končím, tvrdí kapitán Dukly Gedeon

Praha

Kapitán pražské Dukly Patrik Gedeon oslavil v neděli čtyřicátiny a je nestarším fotbalistou, který bude běhat po prvoligových trávnících. Jak sám zdůraznil, nadcházející sezóna je opravdu poslední.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Dukly Praha Patrik Gedeon si kryje míč v zápase se Spartou.

Článek

„Vím, že jsem to říkal už několikrát. Kdybych v zimě neprodloužil v Dukle smlouvu o rok, už bych tu asi nebyl. Ale cítil jsem se dobře, tak jsem pokračoval. Tahle sezóna je opravdu poslední, to už vím. Možná ji ani nedokončím. Už toho mám plné zuby. Věk neokecám. Četl jsem vyjádření Libora Doška, který je mladší, že hlava by chtěla, ale tělo už nemůže, takže také skončí. U mě je to tak, že hlava už nechce a tělo také ne. Slíbil jsem, že klukům ještě pomohu podle svých možností a potřeby," říkal Patrik Gedeon přesvědčivě.

Ani poháry ho prý nepřesvědčí

„Letošní příprava byla obzvlášť tvrdá, ale to mě trenér šetřil v zápasech. Třeba proti Olympiakosu jsem vůbec nehrál, to jsem nemohl ani pořádně chodit. Cítím se ale v rámci možností zdravý, takže pokračuji. Jak dlouho, to se uvidí," dodal Gedeon.

Dukla chce udělat další krůček v tabulce, bojovat o příčky, které zaručují účast v evropských pohárech. Není to vyloženě cíl, který musí naplnit, ale přání, které by mohlo vyjít...

„Vezměte si minulou sezónu. Kdybychom neprohráli v Českých Budějovicích a Příbrami, tak se to mohlo povést už teď. Musíme zabránit těm výkyvům a zvládnout tyhle zápasy, které pak sezónu lámou směrem nahoru nebo dolů. Zůstali jsme pohromadě, spíš jsme ještě silnější, ale musíme to potvrdit na hřišti," zdůraznil Gedeon.

A kdyby se postup do kvalifikace některého z evropských pohárů podařil? „Tak stejně skončím. Ale považoval bych to naopak za tu nejhezčí definitivní tečku za kariérou. Asi by mi to bylo líto. Občas přemýšlím, proč mě něco takového nepotkalo v Dukle dřív. Rozhodně ale nechci zabírat místo mladším klukům. Vždyť před pár roky Honza Nezmar udělal v Liberci stejný krok," pravil přesvědčivě. „Rozhodně nemíním překonat Jardu Blažka, který je historicky nejstarším hráčem, který v lize nastoupil," zakroutil hlavou, že tenhle rekord ho neláká a ani ho nevidí reálně, protože Blažek je gólman a u nich je to s dlouhověkostí přeci jenom jiné.

Celtic byl svátek

Gedeon se má v kariéře za čím ohlédnout, úspěšně hrál v několika klubech, například i ve Slavii. Podíval se také do reprezentace. Vzpomínek je hodně a v létě k nim přibyla další. „Zahrál jsem si poločas proti Celtiku Glasgow, ve Skotsku. To je úžasný zážitek, hrát v tomhle prostředí a ještě vyhrát. Klukům jsem pak v kabině poděkoval, že mi na sklonku kariéry něco takového umožnili, byť to byl jen přátelák," přiznal záložník, který má stále úžasnou přihrávku.

Už také ví, kdo po něm převezme kapitánskou pásku. „Naprosto jednoznačně vykrystalizoval Marek Hanousek. Patří k základním kamenům mužstva. Dukla nemá moc osobností, jsme tým, ale jednou z těch osobností je právě Marek. Věřím, že v nové sezóně se ten krůček výš podaří udělat. Máme dobrou obranu, nebezpečný protiútok, jsme silnější a já u toho budu třeba už jen jako hráč, který naskočí, když je třeba," říkal spokojeně.

O tom, co bude dál, nemá zatím úplně jasno. „Až skončím v Dukle, kopačky na hřebík nepověsím. Chci si zahrát fotbal na nižší úrovni, už se jím opravdu jen bavit. Dostal jsem také nějaké nabídky na manažerskou práci z Dukly i jiných klubů. Všechno to zvážím, ale nevylučuji, že skončím i úplně mimo fotbal," pravil na rozloučenou Patrik Gedeon.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články