Hlavní obsah

Ščasný: Čekáme na Lafatovo uzdravení. Ale také David se musí o místo porvat

Praha

Větší konkurence, větší náročnost na hráče. To jsou premisy, na něž trenér Zdeněk Ščasný evidentně spoléhá. Kouče fotbalové Sparty čeká v nové sezóně náročný úkol. Nejen vrátit na Letnou mistrovský titul, ale také zařídit úspěch na pohárové scéně. A to ve třetím předkole Ligy mistrů čeká CSKA Moskva... Přísnější metr má mužstvo k těmto metám posunout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný ordinuje týmu nový systém.

Článek
Fotogalerie

BEZ KOMENTÁŘE: Sparta ukázala nové dresy

Křetínský

Během přípravy jste začali praktikovat avizované rozestavení 3-5-2. Jak jste s ním daleko?

Chtěli jsme naučit mužstvo nové rozestavení, abychom měli ještě jednu variantu. Nakonec jsem u ní zůstal. Zápasů v přípravě jsem nevolil moc, reprezentanti se nám vraceli různě a nechtěl jsem tým zahltit. Proto jsem program zúžil na šest utkání.

Takže nový systém už je pro Spartu základní?

Nebyl prostor vracet se k staršímu systému. Navíc jsem si vyhodnotil, že po odchodu Kadeřábka bude lepší zkusit něco nového. Jde o to, aby tomu mužstvo věřilo, což se povedlo. Kádr se konkurencí zkvalitnil. Není důvod něco měnit, způsob hry ani naši tvář - a v sezóně bychom měli plynně navázat na přípravu.

O sestavě máte jasno?

Pro úvodní páteční zápas v Jihlavě mám. Točili jsme hráče i na nezvyklých postech, některé změny byly dány absencemi. Sestava v Jihlavě ovšem nemusí být totožná s jedenáctkou pro úterní duel v Moskvě.

Příchodem Paixaa, Fataie či Litsingiho se zvýšila konkurence v útoku. Přesto se asi nemůžete dočkat uzdravení kanonýra Lafaty, že?

David je naprosto mimořádný hráč, proto samozřejmě čekáme na jeho uzdravení. Ale taky se musí o místo porvat. Pokud bude zdravý, jsem přesvědčený, že si o místo zpátky řekne. Věřím, že nový systém bude i pro něj výhodný.

Šéf klubu Daniel Křetínský říká, že z vaší práce má vynikající pocit. Je to pro vás úleva, nebo velký tlak?

Dobře se to poslouchá, ale nejsem člověk, který by podléhal nějaké úlevě. Od první chvíle mého návratu do Sparty se mi tady pracuje výborně. Po lidské stránce vše funguje. Ale je to strašně zavazující. Požadoval jsem změny, a ve všem mi vedení vyšlo vstříc. Odpovědnost je na mně, já se jí nezříkám. Nejsme v provinčním klubu, jako jsou Teplice, Liberec. Nároky jsou ve Spartě vyšší.

Zajímali jste se o teplického stopera Jablonského, moc velkou konkurenci nemáte na místě pravého halfbeka. Kádr už je uzavřený?

Kádr není prakticky nikdy uzavřený. O stopery jsme se zajímali obecně. Měli jsme dost zraněných obránců a sháněli někoho hodně důrazného. Mazuch s námi trénuje, ale není to uzavřené a navíc ještě není po zranění připraven do hry. Jablonský byl v hledáčku, pak jsme od toho ustoupili. Kováč i Holek se naštěstí uzdravili, zkoušeli jsme tam Marečka. Steinhöfer byl na pravé straně ze začátku výborný, pak měl rodinné problémy a přišel malinko pokles. I Frýdek a Konaté tam můžou hrát - kdyby Timy měl víc taktiky, byl by úplně ideální.

Proč jste se při letním posilování zaměřili hlavně na cizince?

Souvisí to se změnou trenéra, ať chcete nebo ne. Ohromná čest, že se vedení rozhodlo pro mě, i když měli ve výhledu zahraničního trenéra. Do budoucna chceme být na odchody hráčů a zvyšování konkurence dlouhodobě připravení, teď jsme museli reagovat okamžitě. Došlo k mixu, vždyť Frýdek byl jedním z nejlepších reprezentantů na šampionátu do 21 let. A pak přišli hlavně cizinci, protože lepší jsme doma prostě nesehnali.

Reklama

Související témata: