Hlavní obsah

Letenský kapitán už trénuje a konkurenci v útoku vítá. Nebojím se jí, hlásí Lafata

Praha

V přípravě neodehrál kapitán fotbalové Sparty David Lafata ani minutu. Po zranění kolene ze začátku června se teprve zapojil do tréninku s mužstvem. Věří, že se vrátí už ve druhém ligovém kole doma s Ostravou a stihne odvetu kvalifikace Ligy mistrů s CSKA Moskva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Praha David Lafata v novém dresu před startem sezóny 2015/2016.

Článek

Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Koleno se hodně lepší, už s týmem trénuju. Na první kolo v Jihlavě to ještě nevypadá, ale o týden později proti Ostravě na Letné už bych měl být stoprocentně připravený. To znamená, že i pro odvetu kvalifikace Ligy mistrů s CSKA Moskva o pár dní později. Tedy jestli mě budou potřebovat, abych hrál. (úsměv)

Obáváte se konkurence v útoku, která vám během léta přibyla, tedy Paixaa a Fataie?

Nebojím, naopak ji vítám. Je to dobré pro tým i pro nás, můžeme se dál zlepšovat. V minulé sezóně to tak nebylo a dopláceli jsme na to. Důležité je, že trenér má kam sáhnout, když se někdo zraní nebo ztratí formu. Paixao předvedl, že je opravdu výborný střelec. Fatai měl smůlu, byl také zraněný, ale určitě se ukáže.

Co když se nedostanete zpátky do základní sestavy?

Stát se to může, ale já si věřím. Určitě jsem nezapomněl dávat góly. Samozřejmě potřebuju dohnat fyzičku, mám zápasové manko, ale zvládnu to. Už se moc těším, fotbal mi chybí.

Odešel Kadeřábek a někteří další hráči, ale kromě obou útočníků přišli Frýdek a Steinhöfer. Bude podzimní Sparta silnější než ta jarní?

Věřím, že bude. Přišli opravdu kvalitní hráči. Ze základní sestavy odešel jen Pavel Kadeřábek, což je samozřejmě ztráta, ale musíme si s tím poradit. Plzeň i Jablonec také posilovaly, ukáže se na hřišti, kdo jak na tom je. Bude to boj o každý bod, ale nejen mezi touto trojicí.

Sparta chce jít dál v pohárové Evropě, může to být i v Lize mistrů?

Uděláme pro postup vše, ale z nemistrovské větve je to hrozně těžké. Když přejdeme přes CSKA Moskva, čeká nás ještě těžší soupeř, třeba Manchester United nebo další kvalitní týmy z Německa, Itálie, Španělska... Když vypadneme, budeme bojovat o účast ve skupině Evropské ligy. Nebrali bychom to jako neúspěch, ale musíme mít čisté svědomí, že jsme udělali maximum. Evropské poháry zkrátka na Letnou patří.

Vy jste sice nehrál, ale jak se díváte na nový systém, který kouč Zdeněk Ščasný zkouší, tedy 3 - 5 - 2?

Věřím, že ho zvládnu, i když jsem byl zvyklý hrát na hrotu sám. Jsem typ, který si dokáže vyhovět v útoku s kýmkoli. Podstatné je, aby nový systém přinášel výsledky, což vidím optimisticky.

Stane se David Lafata v nacházející sezóně znovu nejlepším střelcem Synot ligy?
Ano
51 %
Ne
49 %
Celkem hlasovalo 1611 čtenářů.

Reklama

Související témata: