Hlavní obsah

Liga chce vycházet vstříc pohárovým účastníkům

Karel FeltSport.czPrávo

V pátek odstartuje nový ročník fotbalové Synot ligy a pro fanoušky je připraveno opět několik novinek. Tou, kterou vítají nejméně, alespoň podle prvních ohlasů, je vysílání nejatraktivnějších zápasů na placeném kanále O2 Sport. Kdo má doma O2TV, fotbal má v ceně. Hlavním vysílacím dnem by měla být neděle od 19:15 hodin, od září pak od 15 h.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Start ligy je připraven. Plzeňští Milan Petržela (vlevo) a Ondřej Vaněk během představení nových dresů pro sezónu 2015/2016.

Článek

ČT sport bude vysílat dva zápasy z jednoho kola, a to v pátek a v sobotu. Ve čtvrtek je na programu magazín Fotbal extra, který přinese informace před nadcházejícím kolem, v sobotu začne Studio fotbal v 19:30 a přinese informace o již odehraných zápasech, které by měly být nejméně tři.

Celé kolo pak shrne nedělní večerní Dohráno. ČT sport také zahájila projekt pro fanoušky na speciálních stránkách fandim.cz, který by měl přispět k propagaci těch slušných. Součástí budou hodnotnými dary dotované soutěže, od kamer až po den strávený ve vybraném klubu. Projekt se zaměřuje i na fan-kluby. Zajímavé projekty najdou fanoušci i na stránkách Synot ligy.

Termíny se mění, ale pondělky nebudou

Šéf Ligové fotbalové asociace a místopředseda FAČR Dušan Svoboda na čtvrtečním setkání s médii zdůraznil, že hracími dny budou pátek až neděle. K pondělkům se liga vracet nehodlá. Termínové přesuny, které „postihly" už první kolo Svoboda vysvětlil logickou snahou vyjít vstříc klubům, které hrají evropské poháry, především pak účastníkům Ligy mistrů, která má dva hrací dny v týdnu.

„S iniciativou na předehrání zápasů přišly Plzeň a Sparta. Všichni zainteresovaní, tedy kluby i televize, jim vyšli vstříc. Omlouváme se fanouškům za způsobenou komplikaci, ale čekali jsme na los a hrací dny. Naší snahou a zájmem českého fotbalu je podpořit takto tyto kluby a umožnit jim vytvořit co nejlepší podmínky, aby postupovaly co nejdále. Je to ve prospěch českého fotbalu i samotných fanoušků," vysvětlil Svoboda. Posuny termínů lze očekávat i v dalších kolech a „snad" i po celý podzim, pokud budou čeští zástupci v evropských pohárech.

Smlouva o samostatnosti do tří měsíců

Kluby i valná hromada si už schválily osamostatnění obou nejvyšších profesionálních soutěží, tedy Synot ligy a Fotbalové národní ligy. Zbývá jen dohoda mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací.

„Rozjednané je to už dlouho, postupnými krůčky se to přibližuje. Jednám o tom primárně s předsedou FAČR Miroslavem Peltou a vidím podepsání v horizontu dvou tří měsíců," řekl Svoboda. Liga by měla být samostatná od příštího ročníku. I v tom nastávajícím platí, že mistr dostane 12 miliónů korun, odměněny budou sestupně i další kluby až po osmé místo. Sestupující dostávají „bolestné" jeden a půl miliónu.

Odměny za umístění
Mistr12 mil Kč
2. místo6 mil. Kč
3. místo3 mil. Kč
4. místo2 mil. Kč
5. místo500 tis. Kč
6. místo250 tis. Kč
7. místo150 tis. Kč
8. místo100 tis. Kč
15. místo1,5 mil. Kč
16. místo1,5 mil. Kč

Svoboda zopakoval svůj názor, že 32 profesionálních klubů v Česku je hodně, ale záleží na vlastnících, jakou zvolí cestu. Fotbalu určitě škodí postupy - nepostupy, kdy některé kluby sice sportovně dosáhly na vyšší soutěž, ale ekonomicky či z jiných důvodů na ni nemají. Ve hře je i reorganizace. „Nechci ale spekulovat, kolik profesionálních klubů by mělo být a kolik by jich mělo hrát jakou soutěž. Pokud ale chceme mít samostatnou ligu, musíme na sebe vzít odpovědnost i za taková rozhodnutí," zdůraznil Svoboda.

Víc peněz za televizní práva

Svoboda přivítal postup divácky silné Olomouce, která by mohla zvednout průměr návštěv, ale i Zlína. Regionální souboje týmů označil za velmi atraktivní pro fanoušky. „V této souvislosti je jednou z uvažovaných reorganizačních variant i rozdělení druhé nejvyšší soutěže na Čechy a Moravu, čímž by přibylo těchto regionálních duelů, na které přicházejí návštěvy blízké solidním ligovým," uvedl Svoboda.

Bolestí současného fotbalu je i prodej televizních práv. Současných zhruba 120 miliónů je v porovnání s Českem srovnatelnými zeměmi hodně málo. „Určitě nehrajeme horší fotbal než oni, naopak co se týká účasti klubů v evropských pohárech a reprezentace, jsme na tom lépe. Ve financích za televizní práva je však veliká disproporce. Budeme se snažit, aby fotbal dostal víc peněz, pro mnohé kluby jsou totiž životně důležité," zdůraznil šéf LFA, sdružující profesionální kluby.

Reklama

Související témata: