Hlavní obsah

Liga má svůj Klub legend

Praha

Hranice 300 zápasů, odehraných, odchytaných, nebo odkoučovaných, dělí členy nově založeného Klubu legend od těch ostatních. Počítají se utkání od prvního samostatného ročníku fotbalové ligy, tedy 1993/94.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Vlček má v lize odkopáno celkem 436 soutěžních utkání.

Článek

„Touto novinkou chceme fanoušky upozorňovat a vyzdvihovat mimořádné výkony z dob minulých, ale i současných. To by mělo být úkolem každé fotbalové soutěže. Právě kluby, hráči a jejich příběhy tvoří obraz české nejvyšší soutěže a my chceme tento fakt pomocí Klubu legend ještě zvýraznit," řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

„Tři sta zápasů, to je deset kompletních sezón, tedy pořádný kus života. Pochopitelně někteří je mají rozloženy do ještě většího počtu let, protože jako hráči byli třeba v zahraničí. Právě ty domácí ligové stálice chceme postavit vedle borců, kteří působí v zahraničních ligách. První členové budou uvedeni na zářijovém banketu Synot ligy, další pak vždy po skončení soutěže na už tradičních galavečerech," dodal Svoboda.

Aktuálně je v klubu devětadvacet hráčů v poli, tři brankáři a čtyři trenéři. Mezi hráči má na kontě nejvíc ligových zápasů exslávistický útočník Stranislav Vlček - 436. Martin Vaniak kraluje gólmanům se 432 odchytanými duely. Petr Uličný pak odkoučoval 410 utkání.

Členové klubu legend:
S. Vlček, R. Otepka, P. Horváth, M. Holeňák, M. Kulič, L. Došek, P. Verbíř, J. Weber, M. Zúbek, P. Siegl, R. Dostálek, T. Janů, L. Zelenka, D. Lafata, L. Pleško, M. Lukeš, T. Hunal, R. Kučera, M. Müller, M. Doležal, P. Papoušek, H. Siegl, J. Nezmar, P. Švancara, L. Jarolím, R. Holub, K. Rada, J. Palinek, P. Křivánek, brankáři: M. Vaniak, J. Blažek, T. Poštulka.
Trenéři: P. Uličný, P. Tobiáš, K. Večeřa a J. Kotrba.
V této sezóně by do Klubu legend mohli vstoupit:
Patrik Gedeon (Dukla), Karel Piták (Slavia), Václav Procházka (Plzeň), Michal Špit (Jablonec) a trenér Karel Jarolím (Mladá Boleslav).

Rekordy, milníky, série...

Synot liga má před svým startem pro fanoušky připraveny i další statistické lahůdky. Počítá například rekordy v počtu vstřelených branek, odchytaných nul nebo odkoučovaných vítězných zápasů. Tyto nejsledovanější statistiky vedou David Lafata - 159 gólů, Jaromír Blažek - 156 čistých kont a Petr Uličný - 152 vítězných utkání.

Liga od nové sezóny začne oceňovat i významné milníky, kterých dosáhli hráči, brankáři a trenéři. U hráčů se bude oceňovat počet vstřelených gólů, u gólmanů počet vychytaných nul a u trenérů počet vítězných zápasů. Za dosažený milník se považují hodnoty 50, 100, 150, 200 a více.

Sledovány budou i další údaje, jako jsou různé série vstřelených gólů, počty minut bez inkasované branky, nejvíc přesných přihrávek, faulů a mnoho dalších. Liga tak nabízí to, co je ve vyspělých zahraničních soutěžích běžné, ale pro fanoušky, soudě podle prvních ohlasů, se jedná o vítanou novinku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články