Hlavní obsah

Majitelé Plzně i Sparty před startem ligy svorně hřímají: Titul chceme my

Praha

Nemají to snadné. A snadné to fotbalisté Plzně a Sparty ani mít nebudou. Majitelé klubů od nich požadují titul. „Jinou ambici, než obhajobu ligového primátu, ani mít nemůžeme,“ hřímal před ligovým startem majitel Plzně Tomáš Paclík. „Máme všechny důvody cítit se silní a tudíž si stavět nejvyšší cíle. Znamená to vyhrát ligu,“ promlouval ke svému mužstvu majitel Sparty Daniel Křetínský. Titul je však k mání jen jeden a kromě leaderů loňské sezóny s myšlenkami na jeho zisk koketuje i Jablonec. Před dnešním startem nové sezóny hodně zajímavá konstelace...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobné oslavy mají fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva Vaněk, Horváth, Řezník, Holenda a Kolář) zažívat i po této sezóně..

Článek

Třikrát během posledních pěti let se mistrovský titul stěhoval do Plzně, ani jednou se však nepodařilo Viktorii ligový primát obhájit. Teď příkaz zní - bilanci napravit. A to přesto, že začíná éra po Horváthovi, který mužstvo ke třem zmiňovaným titulům dovedl.

Atmosféra v mužstvu je zákonitě jiná, říká Koubek

„Horváth byl originál, který je teď pryč a samozřejmě chybí. Atmosféra v mužstvu je proto zákonitě jiná, neboť ji udržuje kolektivní úsilí hráčů," glosoval plzeňský kouč Miroslav Koubek odchod Horvátha z ligové scény.

Několik nej před startem ligy
Nejmladší věkový kádr má na soupisce Ostrava (22,46), Liberec (23,93) a Slavia (24,48), nejstarší Plzeň (27,28), Sparta (26,69) a Slovácko (25,91).
Nejstarším hráčem, který by se mohl na ligové scéně objevit, je čtyřicetiletý jablonecký gólman Špit (narozen 9. dubna 1975), jemuž konkuruje Patrik Gedeon z Dukly (19. července 1975). Nejmladším na soupisce je naopak sedmnáctiletý příbramský Jiří Januška (11. října 1997) a o rok starší Blecha z Bohemians (19. července 1975).
Nejvíce ligových startů má na kontě Liboš Došek ze Slovácka (382), hned za ním následuje sparťanský střelec Lafata (342) a jablonecký Špit (299).
Nejvíce branek nastřílel Lafata (158), na druhém místě figuruje Došek (117), třetí je plzeňský Kolář (65).
Nejvíce cizinců má na soupisce Dukla (12) následovaná Libercem (11) a Spartou (9), nejméně využívá legionářů Plzeň a Zlín (4).

I tak má Plzeň kvalitní a široký hráčský kádr doplněný navíc o jabloneckého Kopice, což z ní dělá nejvážnějšího aspiranta na titul. Ostatně, bookmakeři všech sázkových kanceláří věří právě Viktorii nejvíc.

„Pravdou je, že máme nejsilnější kádr za dobu, co v Plzni působím, ale to jsou jen papírové předpoklady. Až během nastávajících třicet kol se ukáže, zda je změníme v realitu," uvědomuje si nový plzeňský kapitán David Limberský, že cesta za obhajobou bude svízelná. A nic na tom nemění, že majitel klubu Paclík nechce o ničem jiném než o primátu slyšet.

Sparta má zase nejvyšší cíle

V tom jsou si se sparťanským Danielem Křetínský podobní. „Až na odchod Kadeřábka do Hoffenheimu jsme zůstali kompletní, kádr jsme posílili, přivedli zahraniční posily pro ofenzívu, takže máme nejvyšší cíle. Chceme ligu vyhrát," prohlásil i on a pochvaloval si přitom spolupráci s trenérem Zdeňkem Ščasným i změněný herní systém, který kouč mužstvu naordinoval.

Pojetí modernější, ofenzivně laděné, pro fanouška tudíž i líbivé.

Jenže pozor - je tu ještě Jablonec. Nenápadně se chovající, žádné velké cíle neproklamující, ale během léta si při doplňování mužstva velice umně počínající. I on posílil, do útoku, který ho v loňské sezóně limitoval a srážel, přivedl Tecla s Wágnerem, do středové řady koupil mladého Trávníka, ternem by mohlo být angažování ruského legionáře Karavajeva.

A na jeho lavičce navíc sedí trenér Šilhavý pracující velice systematicky na všech štacích, kde zatím působil. A také úspěšně, o čemž svědčí mistrovský titul, který získal před třemi lety se sousedním Libercem. Ostatně, i proto si ho majitel Jablonce Miroslav Pelta přivedl a nabídl mu tři roky, aby během nich dokázal na Střelnici totéž. Teď Šilhavý začíná rok druhý...

„Chceme výš než v minulé sezóně, což znamená vklínit se mezi Spartu a Plzeň. Pro nás by takovýto posun v tabulce představoval úspěch," naznačuje jablonecký kapitán Tomáš Hübschman rostoucí ambice Severočechů.

Co na to druhý ligový sled?

Ambicemi se netají ani Mladá Boleslav. Zvláště teď, kdy její putování fotbalovou Evropou skončilo velice záhy a bude se tedy moci koncentrovat jen a jen na domácí soutěž.

„Měli bychom být připraveni na další výkonnostní posun," předpokládá šéf klubu Josef Dufek, že po angažování Baroše a Rady je jeho klub nachystán, aby se do hry o výsluní tabulky zapojil daleko vehementněji než loni.

Není sám, kdo takto uvažuje. Je tady Liberec, který po loňské zpackané sezóně prožil malé zemětřesení, přivedl nového trenéra Trpišovského, stejně jako celou řadu nových hráčů a chce zase vzhůru. Teplice či Dukla zrovna tak.

„Pro mě by mohla být černým koněm ligy Příbram. Pokud se jí povede navázat na vydařené jaro, bude hodně zlobit a může figurovat v tabulce hodně nahoře," nabízí svou prognózu jablonecký Hübschman.

Černé mraky nad Ostravou

V prognózách na sestupující dvojici se bookmakeři až vzácně shodují. Nejvyšší soutěž by měl opustit Zlín, který se do ligy dostal jen proto, že se Varnsdorf postupu vzdal, společně s ním by měla podle úvah sázkových kanceláří sestoupit Ostrava.

Baník měl už jaro hodně mizerné a ani letní přestávka moc nezměnila. Baroš je pryč, k adekvátnímu posílení nedošlo, trápení naopak narostlo. „Chtělo se mi plakat," přiznal trenér Radomír Korytář poté, co jeho tým prohrál v ligové generálce s druholigovou Karvinou 0:3 po výkonu skutečně žalostném.

Ostrava přestěhovaná z Bazalů na nové hřiště do Vítkovic se snad může utěšovat jen tím, že ani Jihlavě a Brnu příprava a zamýšlené posilování příliš nevyšlo, takže i u dna tabulky by mělo být o co hrát.

Kdo podle vás bude mistrem?
Plzeň
49,7 %
Sparta
39,7 %
Jablonec
3,7 %
Mladá Boleslav
1 %
někdo jiný
5,9 %
Celkem hlasovalo 4886 čtenářů.

Reklama

Související témata: