Hlavní obsah

Byli jsme přečtení, má Dočkal jasno, proč musela Sparta přijít s něčím novým

Praha

Vicemistři chtějí zpátky svůj titul, proto přicházejí s novinkou. Fotbalisté Sparty se v létě pod vedením kouče Ščasného vrhli na rozestavení 3-5-2, jež po dobu krátké přípravy zkoušeli vypilovat do co největší kvality. „Nemyslím si, že bychom hráli něco z gruntu nového. Výsledkem nového systému však je, že nebudeme tak čitelní. Soupeři už byli na naši hru nachystaní,“ má jasno reprezentační záložník Bořek Dočkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (zleva) Marco Paixao, Bořek Dočkal, Mario Holek a David Lafata v nových dresech před startem sezóny 2015/2016.

Článek

První změna bude patrná ještě dřív, než zápasy začnou. Letenští vstupují do sezóny v nových domácích dresech. Tradiční rudou barvu doplňuje kolem ramen a na rukávech tmavší odstín, vrací se také límeček z 90. let.

„Moc hezké. Tradiční barvy ctíme, tady se moc vymyslet nedá. Ale svým střihem jsou nové dresy nejlepší za dobu, co ve Spartě jsem," pochvaluje si Bořek Dočkal.

Mnohem podstatnější však samozřejmě je, jak se sparťané popasují s novým herním systémem. Zatím se hráčům zamlouvá, v přípravě dávali hodně gólů.

„Částečně to asi s novým rozestavením souvisí. Sestava se hodně měnila, přesto mám dobrý pocit, že jsme se stačili sehrát. Zatímco dřív sezónu táhlo jedenáct, dvanáct hráčů, teď je konkurence větší."

Portugalec je dobrý objev

Klíčové je, zda Sparta s novým systémem uspěje v těžkých zápasech. Troufl by si reprezentační záložník vyrukovat s rozestavením 3-5-2 i v úterý v Moskvě v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti CSKA?

„Nejde o mě, ale aby měl odvahu trenér," směje se Dočkal. „Za hráče mohu říci, že z toho máme dobrý pocit. A jak říkám, může to pro nás být pomoc, abychom byli na hřišti méně čitelní."

V kabině také přibylo dost cizinců. „Legrace je pořád stejná. Jde o to je zapojit. A je to také o nich, aby měli zájem zapadnout do týmu. Neměl by to být žádný problém," líčí Dočkal.

Třeba Portugalec Marco Paixao hned dostane jednu z hlavních rolí do doby, než se uzdraví kanonýr David Lafata.

„Davidova absence je pro nás pořád problém, ale díky příchodů nových útočníků snad menší než dřív. Paixao je pro nás dobrý objev, svůj potenciál v přípravě ukázal. Je také hodně gólový, ale David je v mých očích přece jen ještě víc typický zakončovatel," srovnává Dočkal.

Do ligy Sparta vstupuje pátečním duelem od 19:00 v Jihlavě.

Reklama

Související témata: