Hlavní obsah

Skandování svého jména se Uhrin v Plzni dočkal, z návratu na místo činu však byl nakonec zklamán

Plzeň

Skandování svého jména z plzeňského kotle se sice slavistický kouč Dušan Uhrin dočkal. „Potěšilo to. Zvláště, když jsem v Plzni působil krátce. Jen osm devět měsíců,“ přiznával. Návrat na místo činu mu ale přesto zhořkl, do nové sezóny vykročili jeho svěřenci prohrou 1:2. A to přesto, že před ligovým prologem si na mistrovskou Viktorii troufali jak oni, tak jejich nový kouč.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Trenér Slavie Dušan Uhrin během utkání v Plzni.

Článek

„A proč bychom si troufat neměli?" naléval Uhrin svým hráčům před konfrontací s obhájcem titulu patřičné sebevědomí. „Máme dobré mužstvo, takže jsem chtěl v Plzni vyhrát," nijak se netajil tím, že chtěl trávník úřadujícího mistra vydrancovat.

Báli jsme se, v tom to bylo

Zabralo to, neboť Pražané začali aktivně, napadali domácí fotbalisty před jejich šestnáctkou, po čtyřech minutách mohli jít dokonce do vedení.

„Škoda té obrovské šance. Pitákovi ji nevyčítám, ale průběh utkání pochopitelně ovlivnila," povzdechl si trenér Pražanů nad zmařenou příležitostí. „A měli jsme ještě jednu," připomínal.

Plzeň s podobnou aktivitou soupeře nepočítala, takže se probírala a do tempa dostávala postupně. Až gól hlavičkujícího Koláře je uvedl do patřičné provozní teploty.

„Ale to proto, že jsme se soupeře najednou zalekli a začali hrát ustrašeně. Pravdou ale je, že soupeř byl lepší a dobře kombinoval," vyčítal svým svěřencům Uhrin a prozradil, že o půli pořádně zvýšil hlas. „Nebyli patřičně agresivní, báli se hrát."

Výkon, který by v Tel Avivu nestačil

I to zabralo. „Ale i naší vinou. Ztratili jsme klid, začali chybovat, kazili lehké přihrávky, čehož silově a agresivně hrající soupeř s výtečně poskládanou sestavou využil," uznával domácí trenér Miroslav Koubek, že s podobným výkonem by jeho tým v úterní kvalifikační partii o Ligu mistrů v izraelském Tel Avivu těžko obstál.

„Neměli jsme utkání pod kontrolou, museli jsme výhru doslova ubojovat. A ještě ta závěrečné bohorovnost," vyčítal svým hráčům výkon ve druhé půli i gól, který jim vstřelil v poslední minutě Škoda.

Přitom Slavia mohla skórovat daleko dříve. Zmrhal trefil ovšem jen spojnici břevna s tyčí, další šanci mu zlikvidoval Kozáčik. „Dvě příležitosti, dvě rány, které mně sedly a nic z toho," litoval mladý slavistický záložník.

„Zmrhal hrál opravdu výborně," chválil ho nejen za zmiňované rány, ale i za výkon na levém kraji slávistické zálohy i plzeňský trenér.

Góly jen hlavou? To není náhoda

„Po změně stran jsme hráli pětatřicet minut velice dobře, vytvářeli si šance, jen proměnit jsme je nedovedli. Produktivnější domácí nás proto ztrestali," připomněl Uhrin druhý plzeňský úder, který přišel zase ze vzduchu.

„Dlouhodobě se snažíme hrát po stranách a posílat do šestnáctky centry, takže je zákonité, že střílíme dost gólů hlavou," vypočítával Koubek, že jak v Superpoháru s Libercem, tak v ligové premiéře se Slavii vstřelili jeho svěřenci všechny čtyři branky hlavou.

„Soupeř nás prostě potrestal z jediné šance, které do té doby ve druhém poločase měl. Až pak přišly další, které ovšem zůstaly nevyužity. Náš gól přišel už pozdě," měl Uhrin sudímu Fraňkovi za zlé, že po góly Škody v 90. minutě nastavil jen šedesát sekund. Však se na něho také hodně vztekal.

„Je na rozhodčím, kolik nastaví. Já byl nespokojen hlavně s tím, že jsme neproměnili šance a nebodovali. A také s bázlivostí v první půli," odmítal slávistický kouč, že by jím po prohrané premiéře cloumaly emoce.

„Ukázali jsme velkou vůli, abychom dovedli zápas alespoň k remíze," kvitoval naopak výkon svých svěřenců po změně stran a kvitoval, že navzdory přestupovým nástrahám slávistický dres dál oblékají Škoda i Zmrhal.

„Nedovedu si představit, že bych je postrádal, protože by šlo o velký zásah do mužstva. Když bude hrát Zmrhal v dalších zápasech stejně dobře, jako v Plzni, jeho cena ještě vzroste. A to bude pro Slavii jen dobře," připomínal Uhrin, že by kvapný prodej neprospěl nikomu. Ani hráči, ani vršovickému klubu.

Reklama

Související témata: