Hlavní obsah

Liberečtí vedou po prvním kole ligu. Takhle jsem si to představoval, netajil radost trenér Trpišovský

Liberec

FC Slovan Liberec jako jediný tým dokázal vyhrát v prvním kole fotbalové Synot ligy o více než jednu branku, a tudíž se po vítězství nad Mladou Boleslaví 4:2 dostal do čela tabulky. Severočeši procházejí doslova za pochodu velkými zásahy do kádru, proto je jejich razantní vykročení příjemným překvapením úvodu sezóny. Pozitivní pocity z toho musí mít i trenér Jindřich Trpišovský, který je nováčkem mezi prvoligovými kouči. A hned si připsal premiérový úspěch.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský při utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Zápas s Boleslaví vyzněl podle výsledku jednoznačně. Jaké je vaše ohlédnutí?

V první půli nebyl náš výkon ideální. Trošku jsme tahali za kratší konec. Přitom plán zněl, abychom hráli aktivně a napadali soupeře už u jeho pokutového území. To se nám nedařilo. Boleslav kvalitní kombinací utíkala a měla střed hřiště. Inkasovali jsme první gól a klíčovým momentem bylo, že hned z protiútoku došlo k penaltě na našeho hráče a dokázali jsme srovnat. Druhou půli jsme odehráli ve velkém stylu.

V čem spočívaly hlavní liberecké přednosti?

Byli jsme nebezpeční a utkání jsme dovedli do vítězného konce. Při troše štěstí jsme mohli dát i více gólů, ale musíme být skromní. Takže to shrnu v tom smyslu, že jsem ohromně šťastný za úspěšný vstup do ligy. Takhle jsem si to představoval.

Šlo o první liberecké vystoupení před domácím publikem. Jak jste vnímal podporu diváků?

Musíme lidem, kteří navštívili stadión, poděkovat. To, že jsme se po přestávce takříkajíc herně rozjeli, byla i jejich zásluha. Fantastická atmosféra nás dohnala k předvedenému výkonu. Věřil jsem, že když si hrou řekneme o přízeň, fanoušci nám pomohou. To se také stalo. Když hrajeme dopředu, vytváříme si šance a stadión žije, hráči jsou uvolněnější.

Má tříbodový zisk vliv na přípravu před startem kvalifikace o Evropskou ligu?

Ano, s ohledem na pohár je výhra obrovsky důležitá. Navíc jsme prokázali schopnost vývoj otočit. S Boleslaví jsme prohrávali, ale obrannou dřinou, běháním a nasazením jsme zápas zvládli. Mužstvo se teprve skládá, a kdybychom prohráli, bylo by těžké dostávat tým nahoru. Hráči snad začnou věřit tomu, co chceme hrát. Hodláme vybudovat silný celek, ale krátkodobý cíl nás čeká už ve čtvrtek proti izraelskému soupeři.

Jak je složité určit sestavu při tak velkém množství hráčů v kádru?

Není to jednoduché. Jako trenér dbám na pozitivní atmosféru v kabině. Vždycky ale půlka lidí nehraje, ale je podstatné, aby nebyli naštvaní. V poslední době přicházely posily každý den. Trénovali s námi i kluci, jejichž příchod nedopadl. Třeba až v pátek se připojil Shala ze Sparty. Měl jsem sepsaných asi padesát papírů. A prostě jsem se rozhodl, že to proti Boleslavi bude takhle. Čeká nás na podzim spousta zápasů, aspoň doufám, že tomu tak bude. A je předpoklad, že se sestavou se dá rotovat.

Reklama

Související témata: