Hlavní obsah

Statistika: Liga bilancuje gólově nejlepší úvod v samostatné historii

Praha

Fotbalová liga zažila střelecky nejbohatší první kolo v samostatné historii. V osmi zápasech úvodního dějství nové sezóny padlo 29 gólů, o jednu branku tak byl překonán dosavadní rekord z ročníku 1994/95.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Plzeňští fotbalisté (zleva) Daniel Kolář, Jan Holenda, Roman Hubník a Tomáš Hořava se radují z prvního gólu Plzně proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Slušná kanonáda. V průměru padlo v úvodním kole 3,63 branky na jedno utkání. Nejvíce se činili střelci na Slovácku, kde domácí zvítězili 4:3 nad Duklou. Hattrickem se blýskl útočník týmu z Uherského Hradiště Libor Došek.

Jen o gól méně padlo v nedělní večerní dohrávce, v níž Liberec porazil Mladou Boleslav 4:2. Pět branek nastříleli hráči v Příbrami, kde Jablonec zvítězil 3:2. Pouze v duelu Jihlavy se Spartou diváci branku neviděli a celkem jen tři týmy neskórovaly. Prosadit se nedokázali už jen Bohemians 1905 proti nováčkovi ze Zlína (0:1).

Oficiální web soutěže se zaměřil na několik přímých soubojů.

V duelu mezi Jihlavou a Spartou se do branky postavili dva odlišní gólmani. Zatímco hostující David Bičík má za sebou hromadu zkušeností, jihlavský Jan Hanuš je postupně sbírá, ale na Vysočině si drží roli jedničky. Více práce měl brankář domácího týmu, který musel zlikvidovat čtyři střelecké pokusy Pražanů. Pozadu však nezůstala ani Jihlava. Bičíka prověřila třikrát a jednou pomohlo brankáři Sparty břevno. Strážce domácí svatyně měl na kontě také více přihrávek.

V Plzni se na hřišti obhájce titulu představila Slavia v čele s Milanem Škodou. Tomu v poslední téměř půlhodině vzdoroval Aidin Mahmutovič. Právě bosenský kanonýr vstřelil deset minut před koncem druhou a zároveň vítěznou branku utkání. Snížení ze Škodovy kopačky v závěru utkání už k vyrovnání nepomohlo. Ač byl hostující útočník během zápasu aktivní, Mahmutovič se mu stihl během 28 minut na hřišti výrazně přiblížit.

Na zajímavou konfrontaci došlo v duelu Liberce s Mladou Boleslaví. Diváci viděli celkem šest branek a po jedné nastříleli útočníci Marek Bakoš a Lukáš Magera. Zatímco druhý jmenovaný poslal svůj tým do vedení, první dokonal obrat na 2:1.

Reklama

Související témata: