Hlavní obsah

V Teplicích na infarkt, posily Sparty neodepisuju a Masopust zasloužil víc úcty, hodnotí Rada

Praha

Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér působil v šesti prvoligových klubech v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak bude každé ligové kolo glosovat pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový trenér Petr Rada.

Článek

„První kolo naznačilo, že liga bude zajímavá. Oba nováčci bodovali. Přičemž zejména v případě Zlína bylo vítězství na hřišti Bohemians 1905 hodně překvapivé. Všichni zlínský tým pasovali na hlavního adepta bojů o sestup. Ale tři body z Ďolíčku budou mít velkou váhu, tam se vyhrávat nebude.

Na infarkt pro trenéra mého ražení je finiš duelu v Teplicích, kde Olomouc doslova v posledních vteřinách nasazením a bojovností smazala dvoubrankové manko a slavila bod. Já nic podobného v kariéře nezažil. Na psychickou a nervovou soustavu jde z pohledu trenéra týmu, který ztratí vítězství, o obrovský záběr. Obdivuji trenéra Vavrušku, jenž působil klidně, vyrovnaně a bral vše s nadhledem. Klobouk dolů. Musím smeknout, jak to zvládnul.

Druhým překvapením kola je pro mě remíza Sparty v Jihlavě. Z mého pohledu v létě Pražané nejmasivněji nakupovali, kádr hodně posílili. Nasazením a bojovností dělala však Vysočina Spartě velké problémy. Její bod určitě nebyl nezasloužený.

Řešily se posily Pražanů Paixao a Steinhöfer. Toho jsem viděl v Německu, pak hrál v Basileji. Není to špatný hráč. Ale je mu devětadvacet let. Naposledy byl v kádru klubu, který spadnul z druhé německé ligy. A jde do Sparty usilující o LM, tudíž jsem se nad přestupem pozastavil. Paixao byl v přípravě hodně produktivní, potřebuje více prostoru se ukázat. Bylo by špatné někoho odepisovat po jednom zápase a tvrdit, že šlo o špatné kaufy. Jejich výkony určitě nebyly optimální, ale nechal bych jim čas, aby se zapracovali.

Druhý adept Ligy mistrů z Plzně sehrál dobrý zápas proti Slavii. Západočeši měli kopat v první půli jasnou penaltu, zápas by se pak vyvíjel jinak. Slavia ale hrála po přestávce hodně aktivně, měla řadu šancí. V Plzni se jí dlouhodobě daří. Z fotbalového pohledu šlo o zajímavější utkání než duel v Jihlavě. Tam dominovalo nasazení domácích, poctivý přístupu a zavírání určitých prostorů, do nichž se Sparta nemohla dostat.

Každopádně doufám, že všichni pohároví účastníci budou v nadcházejícím týdnu úspěšní. Do hry už nezasáhne Mladá Boleslav, což je velká škoda hlavně z pohledu koeficientu. Její vyřazení se Stromsgodsetem je nepříjemné. V Norsku se hraje soutěž, protivník byl rozehraný. Kritika se po vyřazení i úvodním ligovém duelu snesla na boleslavského gólmana Veselovského. Neodvedl očekávaný výkon, ale někdy se to prostě stane. Každopádně trenér Jarolím o něm určitě měl dostatek informací, když je o něm přesvědčený.

Hlavní je, že padá hodně branek, což je pro diváka zajímavé. Snad půjde o trvalý trend, lidé si pak najdou cestu na stadióny. Jen mě mrzí, že s výjimkou Brna žádný další klub neuctil památku Josefa Masopusta, z mého pohledu největšího fotbalisty v dějinách českého i československého fotbalu. S ohledem na fakt, že hráčům i trenérům otevřel cestu do světa, si zasloužil větší úctu. V Portugalsku po smrti Eusebia byl den státního smutku, v ulicích byly desetitisíce lidí. Myslím, že Masopust si zasloužil důstojnější rozloučení. Fanoušci Baníku jsou označováni jako problematičtí, ale v Brně po minutě ticha i oni tleskali... Myslím, že těch šedesát vteřin mu mohli všichni obětovat."

Reklama

Související témata: