Hlavní obsah

Ligové milníky: Velká Zacharova pomsta. Nemilovaný kouč si Spartu podal na Bazalech

Když v roce 1986 Letnou opustil, všichni si oddechli. Fotbalisté i fanoušci Sparty. Trenér Ján Zachar si jejich srdce rozhodně nezískal a kdykoliv pak jedenáctka v rudých dresech něco vymňoukla, ozývalo se skandování „Za to může Zachar“... Po deseti letech však přišla chvíle velké pomsty, Zachar si Spartu podal na Bazalech. Právě nejvyšší výhře Baníku ve vzájemných zápasech je věnován dnešní díl historických milníků Synot ligy.

Historicky nejvyšší vítězství Baníku nad Spartou

 
Článek

Zápas Sparty s Baníkem

Sparta - Baník

Baník dobyl Letnou

Celková vzájemná bilance hovoří pro Spartu, jenže Baník jí dokázal několikrát řádně zaskočit. Jako 1. března 1996, kdy si doma na Bazalech připsal nejvyšší výhru nad pražským rivalem - 4:1.

Letenským zápas vůbec nevyšel a ztráceli nervy. Brankář Kouba kopl míč po rozhodčím, obránce Horňák si dal vlastní gól, později hvězdný záložník Nedvěd zahodil penaltu a teprve dvě minuty před koncem dal aspoň čestný gól Pražanů.

Zápas měl jinou hvězdu, která se později také stala oporou národního týmu - Tomáše Galáska. Sváteční střelec skóre zápasu otevřel a v závěru z penalty zvyšoval na 4:0. Byl to pro něj jediný zápas v české lize, v němž dokázal skórovat dvakrát. Zároveň šlo o poslední Galáskovy trefy v domácí soutěži - po sezóně se pak vydal do zahraničí a dres Baník oblékl už jen na podzim 2008.

Našlápnuto měl Galásek výborně

„Už tenkrát bylo vidět, že je Tomáš výborný fotbalista. Na to, jak byl mladý, měl dost zkušeností z jedenadvacítky a trošku už nakukoval i do reprezentačního áčka. Že z něj vyroste taková osobnost českého fotbalu, sice tenkrát ještě nemohl nikdo vědět, ale našlápnuto měl výborně," vybavuje si po letech jeho tehdejší spoluhráč Aleš Pikl, dnes hrající trenér Mostu.

Defenzívní záložník Galásek se celkem v lize proti Spartě trefil třikrát, což z něj dělá nejúspěšnějšího střelce Baníku v duelech proti celku z Letné.

Právě tam Baník nastoupí v sobotu od 15:00 ve 2. kole nového ligového ročníku. Přímý přenos vysílá O2 Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: