Hlavní obsah

Plzeň podlehla Dukle, Sparta zápas s Baníkem otočila

Praha
Aktualizováno

Ani jeden bod nezískali fotbalisté mistrovské Plzně ve 2. kole Synot ligy v zápase s domácí Duklou. Pražané totiž zvítězili brankou Bergra 1:0, Kovařík navíc neproměnil penaltu. Sparta stejně jako v loňském roce prohrávala na Letné s Baníkem, tentokrát ale vývoj střetnutí otočila a zvítězila 3:1. Gólově se prosadili navrátilec do sestavy Lafata, Dočkal a Fatai. Do vedení v neúplné ligové tabulce se propracoval nováček ze Zlína, který zdolal doma Jihlavu 1:0. Zaváhání z minulého zápasu odčinily Teplice, které Na Stínadlech zdolaly Slovácko 2:0. Příbram i díky dvěma zásahům Bednáře uspěla v Olomouci 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Dukly Praha oslavují gól, který vstřelili plzeňskému brankáři Matúši Kozáčikovi.

Článek
Fotogalerie

Trenér domácího týmu Ščasný v porovnání se zápasem s CSKA Moskva výrazně obměnil sestavu. Nejvýraznější změnou byl návrat kapitána Lafaty, s nímž v útoku nastoupil Paixao. Do základní jedenáctky se tentokrát vešli také brankář Štěch, stoper Brabec a záložníci Steinhöfer, Hušbauer a Breznaník. V základu Baníku se objevily obě posily Engelmann a Ježdík.

A oba se mohli z úvodní branky radovat už po třech minutách hry. To se totiž řítil sám na gólmana Štěcha Mondek. Rozhodl se ale zakončit z hranice velkého vápna a balón poslal pouze do tyče. Iniciativy se podle předpokladů chopila Sparta, do největší příležitosti první půle se propracovala krátce po půlhodině hry. Dočkalovu střelu z úhlu vyrazil brankář Pavlenka přímo k Hušbauerovi, jehož pokus taktéž zlikvidoval. Jako poslední měl možnost poslat míč do odkryté klece Lafata, který ale v ideální pozici přestřelil.

Rok staré vzpomínky sparťany děsily

Pražané se trápili, obranný val Ostravanů ne a ne překonat. A tak přišel trest. Z ojedinělé šance nacentroval aktivní Mondek z pravé strany, míč se od Marečka odrazil ke Kouřilovi, jenž střelou zblízka opařil celou Letnou. Dvanáct minut před koncem vstřelili hosté druhou branku. Po brejku se prosadil Narh, jenže radost mu utnul zdvižený praporek asistenta sudího.

Pražanům se užuž vracely vzpomínky na rok starou porážku (0:1). Tentokrát ji ale nedopustili. Deset minut před koncem zápasu totiž hlavou srovnal Lafata a vítězný gól zařídil po tečované střele Dočkal. Konečnou podobu výsledku vtiskl v nastaveném čase Fatai, jehož do šance vybídl Frýdek. Sparta tak konečně může slavit premiérové vítězství v sezóně.

Kovařík penaltu zahodil, Plzeň prohrála na Julisce

Podobně jako Sparta, i Plzeň nastoupila před odvetným zápasem předkola Ligy mistrů s pozměněnou sestavou. V první půli mohl skóre otevřít Kolář, jehož vychytal brankář Rada. Ve velké příležitosti se ocitl také velice aktivní Vůch, hlavičkou z bezprostřední blízkosti ale poslal míč koníčkem nad. Na druhé straně se krásně do míče opřel Berger, ale Kozáčik jeho pokus ze standardní situace vytlačil na tyč.

I ve druhé půli se Západočeši dostávali do brankových příležitostí. Domácím zatápěli zejména Kopic s Vůchem, sám druhý jmenovaný spálil hned několik tutovek. Ale gólu se nedočkal. A tak udeřilo na druhé straně. Po Štětinově vyražené střele se k míči dostal Berger, který dorazil míč do sítě. Hned vzápětí ale mohlo být srovnáno. Mahmutoviče zfauloval ve vápně Jeřábek a sudí Lerch odpískal pokutový kop. Kovařík ale bránu přestřelil.

Po těsné výhře 1:0 v Ďolíčku zvítězil stejným výsledkem Zlín také v domácím prostředí nad Jihlavou. A tým, který do Synot ligy postoupil až na úkor Varnsdorfu, v neúplné tabulce díky zisku tří bodů figuruje na první příčce.

Olomouc okusila i hořkost gólů v nastavení

Druhé jsou Teplice, které napravily dojem z úvodního kola, v němž v nastaveném čase dvakrát inkasovaly od Olomouce a nakonec braly jen bod. Tentokrát si Na Stínadlech Severočeši poradili se Slováckem 2:0.

Olomouc tentokrát zažila, jaké to je body v nastaveném čase ztratit. Pro hráče Sigmy se zápas s Příbramí vyvíjel slibně. Takřka po hodině hry se totiž prosadil Navrátil. O deset minut později ale snížil parádní střelou po rychlém brejku Bednář a ve třetí minutě nastavení o třech bodech pro Středočechy rozhodl hlavou Hnaníček. O další minutu později navíc Příbram proměnila pokutový kop, druhou branku v utkání zaznamenal Bednář.

Výsledky 2. kola fotbalové Synot ligy:
Sobota
Sparta - Ostrava 3:1
Branky: 80. Lafata, 85. Dočkal, 90.+1 Fatai - 63. Kouřil.
Olomouc - Příbram 1:3
Branky: 58. Navrátil - 68. a 90.+4 z pen. Bednář, 90.+3 Hnaníček.
Teplice - Slovácko 2:0
Branky: 32. Fillo z pen., 82. Vondrášek.
Zlín - Jihlava 1:0
Branka: 10. Železník.
Dukla - Plzeň 1:0
Branka: 77. Berger.
Neděle
17:00 Ml. Boleslav - Brno
17:00 Slavia - Liberec
18:00 Jablonec - Bohemians 1905 (ČT Sport)

Reklama