Hlavní obsah

Sparta - Baník 3:1Opory skóre otočily, a tak Sparta po roce další porážku s Baníkem odvrátila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
63. Kouřil 0 : 1
80. Lafata 1 : 1
85. Dočkal 2 : 1
90. Fatai 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Start jako ze špatného snu se nakonec nekonal. Po úvodní remíze v Jihlavě fotbalisté Sparty ve 2. kole Synot ligy doma po roce další porážku s Ostravou odvrátili, skóre otočili a vyhráli 3:1. Letenští se soustřeďují na středeční odvetu třetího předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva a nasadili výrazně obměněnou sestavu. Sparta porazila Baník po dvou letech poprvé od srpna 2013.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán David Lafata (vlevo) a záložník Franci Litsingi oslavují gól Sparty na 1:1 v utkání 2. kola Synot ligy s Baníkem Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Hned sedm změn proti utkání v Moskvě udělal v základní sestavě Sparty její trenér Ščasný. Nově poskládaný tým mohl prohrávat ještě dřív, než se pořádně rozkoukal. Baník již ve 3. minutě pláchl do brejku a Mondek sám před gólmanem trefil tyč. Sparta zareagovala Dočkalovým přímým kopem těsně nad, jinak se ale zahřívala hodně pomalu.

V 19. minutě mohl jít Baník znovu do vedení - a úplně zadarmo. Brankář Štěch rozehrál přímo na kopačky Mondekovi a svatyni nechal prázdnou. Ostravský hráč ji ovšem netrefil a také druhou svou tutovkou pohrdl. Na druhé straně pak zase vypadl míč z rukou Pavlenkovi, ani uzdravený kapitán Lafata však nabídku nevyužil.

Letenští se bez valných úspěchů dál tlačili dopředu - a Baník si dál velmi snadno připravoval z brejků šance. Až ve 34. minutě domácí obranu ostravského soupeře rozebrali, jenže Hušbauer v tutové šanci Pavlenku neprostřelil a dorážející Lafata odkrytou branku minul.

Lafata zavelel k obratu

Po přestávce přišel místo tápajícího Paixaa na hřiště Fatai. V 51. minutě zahodil velkou šanci Dočkal, jinak se Baník bez větších problémů bránil. A v 63. minutě udeřil! Po standardce se k míči ve vápně důrazně prodral obrovitý stoper Kouřil a zblízka otevřel skóre.

Vyrovnání na sebe musel vzít uzdravený kapitán. Lafata nejprve hlavou mířil těsně vedle, ale deset minut před koncem po Steinhöferově rohu už repete zvládl. A pět minut nato se Dočkal tečovanou střelou prosadil sám, takže favorit přece jen skóre otočil.

V poslední minutě navíc jeho výhru pečetil Fatai.

Fotbalová Synot liga - 2. kolo:
Sparta Praha - Baník Ostrava 3:1 (0:0)
Branky: 80. Lafata, 85. Dočkal, 90. Fatai - 63. Kouřil. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Pelikán. ŽK Foltýn, Kaša (Ostr.). Diváci: 11 021.
Sparta: Bičík - Mareček, J. Brabec, Hybš - Steinhöfer, Hušbauer (69. Litsingi), Dočkal, Matějovský, Breznaník (21. Frýdek) - Paixao (46.Fatai), Lafata. Trenér Ščasný.
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Holzer - Mensah (65. Foltýn), Ježdík - Mondek (86. Šašinka), Kukec, Engelmann (50. De Azevedo) - Azevedo, Narh. Trenér Korytář.

Reklama

Související témata: