Hlavní obsah

S kapitánem přišlo vítězství, Lafata se vrátil jako spasitel

Praha

Sedm týdnů nucené přestávky pro něj představovalo nejhorší zranění v kariéře. David Lafata se ovšem vrátil na hřiště jako král a velký spasitel. Právě úřadující král střelců české ligy z minulého ročníku zahájil velký obrat ve skóre, díky němuž nakonec fotbalisté Sparty porazili ostravský Baník 3:1 a oslavili vůbec první vítězství v soutěžním zápase nové sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán David Lafata se raduje z vyrovnávacího gólu proti Baníku Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Tři zápasy v řadě se Spartou neprohráli. A kdyby se neuzdravil letenský kapitán, série Baníku mohla klidně pokračovat. „Sparta se nakonec v závěru velkou kvalitou prosadila. Ale kdyby neměla Lafatu, třeba by zápas bodově ani nezvládla," povzdychl si ostravský trenér Radomír Korytář.

Sparťanský kanonýr se zranil v samotném závěru minulé sezóny na reprezentačním srazu před odletem na Island. Během letní přípravy se připravoval spíš individuálně a doháněl manko.

Je zbytečné se znovu ptát, jak je důležité míti Lafatu... „Hrozně. Věděl jsem, že ze zdravotního hlediska je obrovské riziko dát Davida bez nějakého přípravného utkání rovnou do ostrého zápasu. On ho vzal na sebe a šel tam. Teď už to bude jen lepší," líčil trenér Zdeněk Ščasný.

Riziko se jim nakonec vyplatilo

Riziko se Spartě vyplatilo. Lafata vyrovnal deset minut před koncem na 1:1, další branky přidali Dočkal a Fatai.

„Měl jsem trochu těžší dech, ale kluci kolem mě mi hodně pomohli. Nemusel jsem na hřišti tolik běhat. Důležité je, že jsme zápas otočili a vyhráli, což by nám před odvetou s CSKA Moskva mělo pomoci," oddechl si David Lafata.

Letenští prohrávali a zdálo se, že ani po dvou letech Baník zase neporazí. „Zaplať pánbůh, že tam David byl. Jeho branka byla klíčová, pak už bylo jen otázkou času, kdy přidáme další góly. Kvůli Davidovi jsem moc rád, že noha vydržela. Patří mu obrovský dík, na výhře má velkou zásluhu," vyzdvihl Ščasný.

Bez čtyřnásobného krále střelců české ligy by se favoritovi skóre otáčelo asi mnohem hůř.

„Nedokážu odpovědět, David je ale strašně důležitý. Byť se začal hodně zatahovat dozadu, celý zápas otočila jeho hlavička. V Jihlavě jsme bezgólový stav mohli nejspíš také zlomit, kdybychom ho na hřišti měli," myslí si Ščasný.

Reklama