Hlavní obsah

Netradiční penalta Příbrami pobavila i soupeře z Teplic

Příbram

Fotbalisté Příbrami v duelu 3. kola s Teplicemi předvedli další ze zásobárny kulišáren. Po sérii signálů ze standardních situací se tentokráte rozhodli netradičně rozehrát i pokutový kop, když Tomáš Pilík místo střely přihrál nabíhajícímu Romanu Bednářovi. Neobvyklý kousek pobavil i soupeře z Teplic, a to i přesto, že zřejmě došlo k porušení pravidel a gól neměl platit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomáš Pilík z Příbrami, vzadu vpravo je jeho spoluhráč Roman Bednář.

Článek

Ve chvíli, kdy se Pilík dotkl míče, už byl totiž Bednář ve vápně, což znamená, že by rozhodčí neměl gól uznat a nařídit nepřímý volný kop ve prospěch Teplic. Teplický gólman Tomáš Grigar u rozhodčího protestoval, ale neuspěl. Příbram šla do vedení 2:0 a nakonec 3:2 vyhrála.

"Gól byl legální, pokud Bednář byl tam, kde podle pravidel má být. Pokud nebyl, platit neměla, ale já byl daleko na to, abych to posoudil. Navíc jsem jako všichni čekal střelu, tak jsem na to nereagoval," řekl teplický kouč David Vavruška.

Sami hráči Teplic už to ale příliš neřešili. Spíše ocenili odvahu soupeře. "Kluci to měli vymyšlené, bylo to vtipné, škoda, že jsme na to nezareagovali. Mě se to líbilo. Je to pro lidi a to je jen dobře. Jen škoda, že to bylo proti nám, mohli to udělat až příště," prohlásil autor obou teplických gólů Martin Fillo.

Příbramští pod vedením trenéra Pavla Tobiáše už v minulosti vyzkoušeli řadu netradičních signálů včetně potají rozehraného rohového kopu, či vtipných náběhů na rohy. I tentokráte se na rozehrávku penalty připravovali. "Tu penaltu jsme v pátek trénovali. Už jsme o tom uvažovali loni, ale nebyla k tomu správná příležitost. Ona tedy nebyla ani teď, protože za stavu 1:0 to byl risk, ale kluci si na to věřili a rozhodli se tak," řekl trenér Tobiáš.

Impulsem neproměněná penalta

Motivačním faktorem byla neproměněná penalta Pilíka v úvodním kole s Jabloncem. "Tam jsme si řekli, že příště zkusíme něco vymyslet. Minule v Olomouci jsme na to zapomněli, ale teď v týdnu jsme to nacvičili a šli jsme do toho," popsal Pilík, který je s Bednářem na pokoji a společně si to plánovali.

"Na tréninku jsme řekli Švengimu (brankář Milan Švenger), že si na něj kopneme penaltu. To netušil, co přijde, a vyšlo nám to. Pak jsme to zkusili ještě jednou a teď to bylo v zápase potřetí," řekl Bednář.

Nejtěžší na tomto rozehrání penalty je správné načasování rozběhu. "Timing je těžký. Ani nevím, jak jsme to trefili. Já se snažil rozeběhnout stejně jako Pilda (Pilík). Dělal jsem tam předtím i trochu divadlo, že mě bolí ruka, aby si mě nevšímali, a pak jsem se rozběhl," popsal Bednář. "Prostě jsem to vyzkoušeli, chceme bavit diváky. Buď bychom byli za největší vocasy a nebo budeme dobrý. Vyšlo to, tak jsme dobrý," dodal.

Podle trenéra Tobiáše by byla škoda, aby se řešilo, zda byl náběh úplně hlavně pravidel a zakrylo to odvahu hráčů něco podobného zahrát. "Fotbal je pro diváky. Buď můžeme řešit, že byl někdo o krok dál, nebo to, že to lidi pobavilo. V době, kdy se bujuje o body, si my dovolíme tuhle taškařici. Je třeba v tom hledat pozitiva. Na rozhodčím bylo posoudit, zda to bylo špatně rozehrané," dodal Tobiáš.

V minulosti se o podobnou rozehrávku neúspěšně snažili i hráči Arsenalu Robert Pirés s Thierrym Henrym. Mezi průkopníky patří nizozemská legenda Johan Cruyff, iterý z penalty přihrával už v roce 1982.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články