Hlavní obsah

Pelta, Karl a Syrovátko varují, že mládežnické kluby na severu jsou před krachem

Trojice mužů, kteří mají na starosti nejvýznamnější sportovní celky v Libereckém kraji, bije na poplach. Tělovýchovné jednoty fotbalu a hokeje po změně loterijního zákona v roce 2012 přišly o významnou část příjmů. „Situace začíná být kritická,“ shodují se šéfové klubů s tím, že větší starosti než s výsledky prvoligových celků mají s tím, jak zajistit finance pro mládež svých klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

„Každý rok jdeme do sezóny s několikamilionovým mínusem, přitom do změny loterijního zákona jsme byli schopni v mládežnickém klubu hospodařit vyrovnaně. Takovou situaci nedokážeme dlouhodobě udržet a je nutné najít řešení," uvedl Miroslav Pelta za jablonecký fotbal.

Stejně je na tom i liberecká fotbalová mládež. „Ročně sportování mládeže dotujeme částkou přes 8 miliónů korun. Je to téměř tolik peněz, o kolik klub přišel po zdanění hazardu. V případě dlouhodobého výpadku nemůžeme pro mladé sportovce udržet podmínky, které potřebují," dodal Ludvík Karl za Slovan Liberec.

I mládež Bílých Tygrů zažívá krušné časy. „Před třemi lety jsme si řekli, že musíme najít náhradu tohoto výpadku ve financování mládeže. Ani přes osekání veškerých výdajů to už v dalších letech nevydržíme, a zvedat příspěvky rodičům je nereálné. Jsou na maximu, další zvýšení znamená, že na to rodiče nebudou mít," řekl Petr Syrovátko, šéf liberecké mládeže.

Společný apel

Vzácná shoda všech tří šéfů největších klubů v kraji, ale hlavně jejich mládežnických odnoží, vede ke společnému apelu na představitele měst a Libereckého kraje, aby pomohli s financováním sportu mládeže.

„Situace je vážná. Jenom naše tři kluby se ročně starají o bezmála tisíc mladých sportovců z celého kraje. Společně jsme proto na několika jednáních informovali představitele kraje, aby se touto krizí zabývali," řekl k situaci Pelta. „Podpora ze strany kraje či měst je jinde standardní. A my jen prosíme o podobné podmínky," vysvětluje.

Stejný krok chtějí učinit zmíněné kluby i směrem k jednotlivým městům v kraji, které penězi z loterií nově disponují. „V případě neúspěchu je jasné, že děti už nebudou mít podmínky pro kvalitní sportování v Liberci. Nebudou dobří trenéři, nebude dostatečný počet tréninků, nebude výstroj pro mladé kategorie a nebude se jezdit na turnaje," dodal Karl.

„Společně jsme si dali závazek, že chceme mládež udržet na kvalitní úrovni. Tak, abychom mohli mít pro děti status akademií, a to jak ve fotbale, tak v hokeji. Věříme, že pro to najdeme podporu, a nebude nutné likvidovat to, co se dlouhé roky budovalo a funguje," řekl Pelta.

Peníze pouze pro mládež

„Je potřeba zdůraznit, že apelujeme pouze na podmínky financování mládežnických klubů, nikoliv na financování profesionálních klubů a na platy profesionálních hráčů," upozorňuje Petr Syrovátko a dodává: „To si musíme jako podnikatelé zajistit sami."

V jiných krajích je financování sportovních klubů běžné. Například Kladno podporuje hokej 20 milióny korun nebo Karlovy Vary 11 milióny. Ještě více podporuje sportovní kluby Zlín. V posledních letech si situaci uvědomila i Praha a začala s podporou fotbalové i hokejové mládeže.

Příklady financování z veřejných zdrojů klubů v jiných městech ČR (podpora v miliónech korun za rok):
Fotbal:
Jihlava 8 miliónů
Ostrava 15 miliónů
Brno 9 miliónů
Hokej:
Karlovy Vary 11 miliónů
Kladno 20 miliónů
Zlín 25 miliónů
Hradec Králové 18 miliónů

Reklama

Související témata: