Hlavní obsah

Letenští se po vyřazení s CSKA zvedli, Lafata trefil 160. gól

Praha

Trenérovy narozeniny, kapitánova jubilejní trefa a tři body. Fotbalisté Sparty si oddechli, protože jak čerstvý příklad Plzně ukázal, nemusí být vždy snadné zvládnout zápas následující po pohárovém vyřazení. Zatímco Viktoria ztratila body se Slováckem, její největší domácí rival celkem v klidu zdolal 3:0 nováčka ze Zlína, který po dvou kolech vedl tabulku. Sparta ho teď na první příčce vystřídala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané David Lafata a Josef Hušbauer (vlevo) oslavují třetí gól do sítě Zlína.

Článek
Fotogalerie

Nic pompézního, v rámci možností se však oslava 58. narozenin sparťanského trenéra Zdeňka Ščasného vcelku vydařila. Měl je právě v den vítězství nad Zlínem.

„Optimálním dárkem by pro mě samozřejmě byl postup přes CSKA Moskva, to se pořád špatně tráví, ale život jde dál. Již v 10. minutě jsme mohli vést 3:0 a mít klid, gólové pojistky přišly mnohem později. Spoustu šancí jsme zahodili, jen Fatai měl sám čtyři a v páté navrch zabránil Frýdkovi. Zápas jsme ovšem měli pod kontrolou, radost mi kluci určitě udělali," ujistil Zdeněk Ščasný.

Vedení zatím nic neznamená

Do přestávky proměnil dvě penalty Dočkal, jediný gól ze hry pak přidal Lafata. Sparťanský kapitán se tak coby nejlepší střelec v historii soutěže dočkal jubilejního 160. ligového gólu v kariéře.

„Je pravda, že spoustu dalších příležitostí jsme zahodili, ale nakonec jsme i za tři vstřelené branky rádi. Zlín hrál odvážně, až vedení o dva góly nás uklidnilo," líčil David Lafata. Z posunu na první místo tabulky zatím nic nevyvozuje. „Je to příjemné, ale podstatné bude pořadí po 30. kole," poukázal kapitán.

Dokázali okamžitě zareagovat

Sparta splnila roli favorita, po vyřazení s CSKA pro ni byl duel s nováčkem důležitý. „Pokaždé, když v sezóně přijde kritický moment, je třeba na neúspěch okamžitě zareagovat a přepnout na jinou soutěž. To se nám povedlo," poukázal Bořek Dočkal.

Kouč tentokrát sestavou moc nezamíchal. Chyběl jen zraněný Holek a na lavičku usedl Matějovský, jehož čeká pohárový trest. „Chci dát klukům důvěru, neuvažoval jsem tedy o větších změnách. Máru čeká stop, proto jsme chtěli dostat do hry kluky, kteří mohou v poháru nastoupit. Hušbauer byl velmi dobrý," vyzdvihl Ščasný.

Reklama