Hlavní obsah

Sparta odskočila Plzni. Může to být výhoda, věří Dočkal

Praha

Když v premiéře nového ročníku remizovali v Jihlavě, nenapadlo je, že hned po třetím kole budou mít na rivalskou Plzeň k dobru tři body. Fotbalisté Sparty však v neděli zdolali Zlín 3:0 a tuto výhodu mají. „Může nás jen mrzet, že jsme další vypracované šance nevyužili a nebyli ještě víc efektivní,“ poukazuje reprezentant Bořek Dočkal, který proměnil dvě penalty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal proměňuje nařízenou penaltu v ligovém utkání se Zlínem.

Článek
Fotogalerie

Rivalové zareagovali na vyřazení z Ligy mistrů rozdílně. Zatímco Viktoria doma se Slováckem jen remizovala 2:2, Sparta na vlastním trávníku nezaváhala a odskočila jí.

„Moc to neznamená, ale něco přece jen jo. Začátek sezóny je obdobím, kdy týmy z vršku tabulky hrají o poháry a program je náročnější. Kdyby se nám dařilo sbírat body pravidelně a trošku konkurentům poodskočit, tak to může být do zbytku sezóny výhoda," přemítá záložník Bořek Dočkal.

Prvořadé však bylo dát zapomenout na vyřazení s CSKA Moskva a splnit roli favorita. „Pokaždé, když v sezóně přijde kritický moment, je třeba na neúspěch okamžitě zareagovat, přepnout na jinou soutěž a zabrat. Neprohlubovat špatnou sérii nebo negativní atmosféru v kabině a v klubu. To se nám povedlo," kvituje záložník.

První jistá, druhá s klikou

Ještě do přestávky proměnil dvě penalty. Před první byl přitom sám faulován a k míči se moc nehnal.

„Nemám moc rád, když jdu po faulu na penaltu. Kdyby přišel třeba Lafi (David Lafata) a řekl, že kopne, tak bych mu ji nechal. U nikoho jsem však neviděl touhu, že by se k penaltě hrnul," usmívá se Dočkal.

Jak říká, neměl důvod, aby si nevěřil. „Věděl jsem, že když půjdeme do vedení, zápas nám to hodně usnadní. První penalta byla dobře kopnutá. Přesně tak, jak jsem chtěl. Gólman měl velice těžké, aby se k míči dostal."

Při druhé ovšem zkušený záložník trnul. Stanislav Dostál vystihl směr a na míč si sáhl, balon se za čáru sotva dokutálel.

„Trochu mi zatrnulo. Není to úplně hezký pocit, když vidíte, že gólman jde na správnou stranu. Druhá penalta nebyla dobře zahraná, ale měla razanci. Naštěstí míč neudržel a prošel za něj. Důležitý moment," líčí Dočkal, jak favorit již do přestávky získal bezpečný náskok.

Reklama

Související témata: