Hlavní obsah

Ztráta Plzně ještě není důležitá, glosuje kouč Rada ligové dění

Praha

Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak bude každé ligové kolo glosovat pro Sport.cz. Tentokrát se logicky zaměřil na čtyři pohárové zástupce a také na dva tradiční kluby, jimž po třech kolech patří sestupové příčky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Rada

Článek

„Nejvíc mě zaujaly ztráty favoritů Plzně a Jablonce. Viktoria zahodila spoustu šancí, v přesilovce od Slovácka dokonce inkasovala a nakonec jen remizovala. Plzeň tak překvapivě již tři soutěžní zápasy po sobě nevyhrála.

Asi s ní otřáslo vyřazení z Ligy mistrů, kde počítali s postupem. Oni sice říkají, že ne, ale sám vím, jaké to pak je, když vám takový klíčový zápas nevyjde. Ztráta v tabulce ještě není důležitá. Pro play off Ligy mistrů se jim rýsoval dobrý los, teď je minimálním cílem aspoň postup do Evropské ligy. Vojvodina je nevyzpytatelný soupeř s jugoslávskou mentalitou, nikdy nevíte, v jakém rozpoložení přijedou. Přesto věřím, že se Plzeň rychle vzpamatuje a v poháru postoupí.

Jablonec půjde i proti Ajaxu se vztyčenou hlavou

Málokdo počítal s tím, že Jablonec postoupí přes Kodaň. V play off Evropské ligy tak máme čtyři zástupce, což je pro český fotbal moc dobře.

Jablonec dal v Kodani tři góly, což svědčí o síle týmu. Vzápětí ale prohrál v Jihlavě. Již v prvním kole měla Vysočina proti Spartě šance a teď ji jedna Jungrova trefa na výhru stačila. S tím Jablonec určitě nepočítal. Teď musí zvládnout derby s Liberce a pak vyrazit na Ajax. Postup jim měl vlít optimismus do žil, což se nepotvrdilo. Také v případě Jablonce však věřím, že to s ním nezamává - a že proti Ajaxu půjdou se vztyčenou hlavou.

Liga je vyrovnaná a nikdo nemůže říci, že jede do Jihlavy snadno vyhrát, což je pro soutěž jen dobře.

Znovu slušná porce gólů

Ve 3. kole padlo 22 gólů, což je znovu slušná porce. Je vidět, že si diváci atraktivní lákadla najdou.

Sparta doma porazila Zlín, což se dalo čekat. Nováček má šest bodů, které mu už nikdo nevezme. V tabulce pravdy je s plus třemi body dokonce nejlepší. Brankář Dostál je uchránil od dalších gólů, přesto odjeli z Prahy se vztyčenou hlavou. Po dvou kolech sice byli první, důležitější však pro ně budou domácí zápasy - a hlavně s týmy, jež se budou pohybovat kolem desáté příčky.

Slavia potřebuje posílit

Sestupové příčky zatím patří dvěma velkým klubům. Slavia je předposlední, Baník poslední. Po třech kolech však nechci dělat žádné závěry, pořadí v tabulce se může rychle vyměnit.

Slavia jde do každé nové sezóny optimisticky. Před rokem po výhře nad Plzní ligu dokonce vedla, ale pak přišla dlouhá série bez výhry. Také tentokrát euforie po porážce v Brně opadla - a zápas s Jihlavou už je pro mužstvo klíčový.

Pro značku Slavie je to škoda, fanoušci přece jen chodí hlavně na takové velké kluby. Už když jsem v Edenu působil, jsem panu Řebíčkovi něco radil - a teď jako by se z toho nemohl vyhrabat. Slavia by potřebovala posílit a už měsíc asi čeká na to, až někdo vypadne z pohárů a bude redukovat kádr. Insolvence a další problémy mužstvu také neprospívají, ale to si musí vyřešit sami. Pepa Jinoch jako nový sportovní ředitel je zkušený funkcionář, myslím, že zachová klid a nějaké hráče ještě sežene.

Pro ligu by bylo moc špatné, kdyby měl takový klub sestoupit.

Baníku neprospívají časté trenérské změny

To samé samozřejmě platí také o Baníku, který 56 let nesestoupil. Stěhování do Vítkovic nějakou roli na postavení v tabulce asi hraje. Srdce mají baníkovci dál na Bazalech, stejně jako třeba Bohemka v Ďolíčku. Neprospěla jim ani velká obměna trenérů, tři za poslední dobu. Navíc také prodali některé hráče s ostravským srdcem.

Špatně ovšem zatím Baník rozhodně nehraje. Už na Spartě mohl vést minimálně 2:0, stejné vedení teď neudržel proti Mladé Boleslavi. Asi se projevila jistá nezkušenost, nesehranost.

Věřím, že kluby z velkých měst poslední příčky opustí a budou hrát důstojnou roli."

Reklama