Hlavní obsah

Bylo to pro silné nervy, řekl kouč Dukly Kozel po derby s Klokany, kterým vystřelil bod brankář Zlámal

Praha

Asi ani on bezprostředně po sobotním utkání 4. kola Synot ligy nechápal, co se v hektickém závěru, který vstoupil do české historie, vlastně stalo. Vyrovnávací gól, jenž po rohovém kopu v poslední vteřině zápasu vstřelil brankář Bohemians 1905, a kterým připravil jeho tým o vítězství, trenér Dukly Luboš Kozel těžce vydýchával.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Přepis historie. Brankář Bohemians 1905 Zdeněk Zlámal a jeho gólová hlavička během utkání s Duklou.

Článek

„Bylo to pro silné nervy. Fotbal nám ukázal, jak může být krutý. Zdálo se, že se nemůže za stavu 2:0 nic stát... Zdeněk Zlámal se stal hrdinou, my jsme vyhodili oknem dva body," povzdechl si Kozel. Zlámalův "kousek" je historickou událostí, v rámci samostatné české ligy totiž gólmani ze hry branku doposud nevstřelili. Pouze z pokutových kopů.

Dukla směřovala za výhrou, po většinu utkání Klokany přehrávala. Jenže pak přišla penalta za ruku Štetiny, a následně šokující konec. Když už se chýlila k závěru druhá, poslední minuta nastavení, přišla smrtící hlavička Zlámala. Hráči na hřišti i celá lavička Dukly, ukryli hlavy do dlaní, někteří padli k zemi a přemítali, jestli to není jenom zlý sen. Nebyl...

„Myslím, že zkušené mužstvo by to mělo uhrát tak, aby se soupeř do šestnáctky ani nedostal," zlobil se Kozel, který ovšem sportovně přiznal, že jeho mužstvo si díl štěstí vybralo v předchozích zápasech, především ve vítězném s Plzní, tudíž považuje rozuzlení za spravedlivé.

„Asi je to pro nás spravedlivé, protože v posledních dvou utkáních jsme získali čtyři body se štěstím, kdy nám velice pomohl brankář, teď to bylo v opačném gardu. Utkání jsme měli pod kontrolou, dali jsme dvě branky. O půli jsem říkal, že není nic rozhodnuté, že musíme u aktivní hry zůstat a pokusit se vstřelit třetí gól. Laciná penalta ale vrátila soupeře do hry, nakonec přišel ten závěr," uvedl Kozel.

Kouč Bohemians 1905 Roman Pivarník si děkoval, že se neřídil svojí zásadou, neposílat brankáře v poslední minutě na standardky. Zlámalovi dal v sobotu svolení. „Většinou gólmany nahoru neposílám, ale chtělo to, aby šlo do vápna všech jedenáct hráčů. Je to štěstí, ale jsem rád, že to padlo," podotkl Pivarník.

Zlámala chválil nejen za vstřelenou branku, nýbrž i za zneškodnění několika šancí Dukly. „Zdeněk byl vynikající, hodně nás podržel. Jsem moc rád, že se mu pak podařilo vstřelit ten gól. Musím přiznat, že Dukla byla lepší, pro nás je to trošku šťastný bod. Ale hodně cenný," dodal Pivarník.

BRANKÁŘI - STŘELCI V SAMOSTATNÉ ČESKÉ LIZE

3 - Zdeněk JÁNOŠ (1x Slavia - v sezóně 1993/94, 2x Jablonec - 1995/96) - všechny branky z penalt

1 - Radek ČERNÝ (Slavia - 1999/00), Petr KOUBA (Sparta - 1994/95), Radek SŇOZÍK (Bohemians 1905 - 2007/08) - všechny branky z penalt, Zdeněk ZLÁMAL (Bohemians 1905 - 2015/16) - gól ze hry

Reklama

Související témata: