Hlavní obsah

Návrat k Vrbovi! Krejčí vystoupil ze stínu

Plzeň

Návrat k „Vrbovu“ fotbalu. Přesně tak lze interpretovat nedělní trenérskou rošádu mistrovské Plzně. Za odvolaného Miroslava Koubka přichází muž, který po boku kouče Pavla Vrby strávil v Plzni zlatou éru. Karel Krejčí však žil v jeho stínu, většina fanoušků jej sice umí zařadit, nicméně příliš o něm neví. Kdo je tedy trenér, jenž má vrátit Viktorii lesk?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Krejčí (uprostřed) po boku reprezentačního trenéra Pavla Vrby (vpravo) s dalším asistentem Zdeňkem Svobodou.

Článek

„S panem Vrbou jsou stejná krevní skupina, preferují stejný styl fotbalu. Proto taky Plzeň Karla angažovala, určitě od něj čeká, že tým najede na tehdejší hru," tvrdí liberecký útočník Marek Bakoš, který Krejčího dokonale zná z dlouholetého působení ve Viktorii.

Málokdo ví, že Krejčí už Plzeň z pozice hlavního kouče vedl. Byť se jednalo jen o krátký záskok. V dubnu 2008 převzal tým po odvolaném Stanislavu Levém, v létě jej předal Jaroslavu Šilhavému. Vrátil se do pozice asistenta, v níž setrval i po příchodu Vrby na podzim 2008.

Přestože se s Vrbou do té doby neznali, díky identickému náhledu na fotbal si k sobě od první chvíle našli cestu. Bývá zvykem, že nový kouč si s sebou přivede svůj realizační tým, Vrba si však Krejčího nechal. Na pivo spolu nechodili, jejich vztah v Plzni byl ryze profesionální. Stejné je to u reprezentace, kde Krejčí i přes angažmá ve Viktorii bude pokračovat jako Vrbův asistent.

Plzeň pod jejich vedením začala stoupat, poměrně brzy se vydrápala až na vrchol. Dvakrát vyhrála ligu, dvakrát stanula v Lize mistrů. Krejčí však nebyl asistent, který svému představenému všechno poslušně odkýve. Právě to na něm Vrba oceňoval. Pokud se mu něco nezdálo, řekl to naplno. Když se mu nelíbilo navrhované střídání, navrhl jiného hráče, Vrba na jeho instinkt dal.

Krejčího doménou byly v Plzni standardní situace. Od Vrby dostal volnou ruku, dovedl je téměř k dokonalosti. Očekává se tedy, že Plzeň bude v této disciplíně znovu postrachem. „Karel na standardky kladl velký důraz," přitakává Bakoš.

Viktorii mohl vést už dřív

Nejedná se o trenérskou rychlokvašku, po získání licence nenaskočil Krejčí rovnou k prvoligovému týmu, ale začal od píky, u mládeže. Nejprve v Příbrami, kde se postupně vypracoval až na asistenta A-mužstva, s mladými pracoval krátce v Českých Budějovicích, v roce 2007 se stal šéftrenérem mládeže v Plzni.

Nový trenér Viktorie není žádný bouřlivák, než sáhne k tvrdým slovům, několikrát si to rozmyslí. „Když už ale nastala nepříjemná situace, uměl i on zvýšit hlas. Většinou to ovšem řešil v klidu," podotýká Bakoš.

Na lavičce Plzně ale mohl stát mnohem dřív. Na konci podzimu 2013 vedení zvažovalo, že ho osloví jako nástupce Vrby, který přebíral reprezentaci. Nakonec k tomuto kroku klub nesáhl, nicméně mezi ním a Krejčím byla nepsaná dohoda, že koučův čas v Doosan Aréně určitě přijde. Nastal právě nyní.

Reklama

Související témata: