Hlavní obsah

Vstup do ligy Spartě vyšel, teď jen aby pohody před Thunem nebylo moc

Praha

Jen bezbranková premiéra v Jihlavě jim nevyšla. Čtyři další kola fotbalisté pražské Sparty vyhráli, a tak před reprezentační přestávkou vedou tabulku Synot ligy o tři body před Slováckem. Hlavně díky tomu, že zvládají anglické týdny. „Zápasy hned tři dny po poháru jsou těžké. Kluci mě ale překvapili. Vyvarovali se chyb, hráli nátlakově a zaslouženě vyhráli. Zápas jsme kontrolovali,“ poukázal po derby s Duklou trenér Zdeněk Ščasný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Martin Frýdek (vlevo) a Albiach Néstor z Dukly během utkání 5. kola Synot ligy.

Článek
Fotogalerie

Do Ligy mistrů se zase nepodívají, to je zatím jediné výsledkové mínus nové sezóny. Do Thunu pojedou Letenští v play off Evropské ligy hájit náskok 3:1 z prvního zápasu. A domácí soutěž vedou, protože v ní poztráceli mnohem méně bodů než další pohároví zástupci Plzeň, Jablonec a Liberec.

„Říkali jsme si, že zápasem s Duklou uzavřeme vstup do sezóny a myslím, že výsledkově se nám povedl. Bodů máme dost, ale ještě bude důležité dotáhnout postup v Thunu," zhodnotil kapitán David Lafata.

Sparta se výhrou v derby na odvetu patřičně naladila, obezřetnost je však stále na místě. „Takhle už jsme byli v pohodě tolikrát - a jak to dopadlo," upozornil kanonýr na několik pohárových kolapsů z poslední doby.

Derby je derby, žádný test na Thun

V domácí soutěži si chce vicemistr pro příští rok zajistit další pokus o Ligu mistrů, proto malé derby rozhodně nebral jen jako test na odvetu v Thunu.

„Kdepak, byl to velmi důležitý ligový zápas. Chtěli jsme samozřejmě využít odpočinutého Matějovského, který má v poháru trest. Jinak se ale sestava hodně blížila tomu, co chceme hrát v Thunu," avizoval kouč Ščasný.

Sparta musí reagovat na zranění reprezentanta Váchy, který už si na podzim nezahraje. Na pravém kraji obrany tedy nastoupil Steinhöfer a Mareček se vrátil do zálohy.

Přetáhnou z Německa Jiráčka?

„Oba podali výborný výkon. Markus navíc přidal asistenci na důležitý první gól. Říkal jsem mu, ať je trpělivý a neláme hůl. V letní přípravě vypadal velmi dobře, trochu se zhoršil po návratu do Prahy. Je kreativní, při zakládání útoku důležitý. Pokud jde o Marečka, defenzivní záložník je jeho vlastní post. Stopera zvládal dobře, ale po Vašonovi šel jasně na svoje a hrál tam velmi dobře," poznamenal Ščasný.

Ještě před Váchovým zraněním se Sparta začala zajímat o reprezentanta Petra Jiráčka, který leží ladem v Hamburku. Jde hlavně o finanční stránku - a na laně má také ostravského obránce Michala Frydrycha, o něhož stojí také Slavia.

„Pravda je, že s oběma jednáme - z toho plyne, že zájem o ně samozřejmě máme," potvrdil Ščasný.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice