Hlavní obsah

Berbr je sice diktátor, ale nikoho neuplácí. Pelta nakonec bude konat

Praha
Aktualizováno

Místopředseda FAČR Roman Berbr je člověk hrubého zrna, ale žádného ze sudích neuplácel, takže není potřeba nijak zasahovat, tvrdil ještě v úterý odpoledne předseda českého fotbalu Miroslav Pelta. Šéfovi svazu podle rozhovoru pro Český rozhlas 2 nevadí ani skutečnost, že sudí prakticky vede Berbr namísto předsedkyně komise rozhodčích a své manželky Dagmar Damkové, ani praktiky ponižování a zastrašování sudích, jak o nich hovořil rozhodčí Libor Kovařík. Pelta v podvečerním prohlášení své názory upřesnil - nechce se rozhodovat na základě informací z medií a chce situaci prošetřit při setkání se zainteresovanými stranami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta (uprostřed) se domnívá, že Roman Berbr své kompetence nepřekračuje.

Článek

„V médiích jsem si přečetl prohlášení pana Kovaříka, kterého jsem jako rozhodčího uznával jako korektního člověka, takže jeho názory neberu na lehkou váhu. Na druhou stranu neřekl nic, co by mě nutilo konat významné zásahy," prohlásil Pelta. „To, že mu u pana Berbra vadí estébácká minulost, tomu rozumím. Ale kdybychom to brali takhle plošně, tak bychom koukali, s kým můžeme spolupracovat a s kým ne."

Kovařík si v rozhovoru pro Sport stěžoval na praktiky druhého předsedy, které připomínají jednání bezpečnostních složek minulého režimu. Patří do nich ponižování či zastrašování. A to vše směrem k rozhodčím, mimo oblast své kompetence.

„Že měl údajně někoho zesměšnit? Jsou věci, které jsou nepříjemné," povídal Pelta. „Ale není tam nic, žádná snaha o ovlivnění (zápasu) či tlak nějakého klubu. S tím jsem se nesetkal, a to je pro mě ta zásadní informace," dodal.

Překvapilo ho prý, že Kovařík nejprve nepřišel za ním. „Domnívám se, že to mělo být první, co měl udělat. Těžko můžu jednat, když nemám podněty od rozhodčích, ale jen z médií," uvedl v oficiálním prohlášení Pelta s tím, že nechce vést žádnou mediální přestřelku.

„Pokud je situace taková, jak pan Kovařík přes média tvrdí, tak tím spíš potřebuji zjistit dost informací na to, abych mohl vyhodnotit její vážnost. Proto se chci sejít se všemi zainteresovanými, zjistit zda a co se opravdu děje, a ne rozhodovat pod tlakem a na základě článku v novinách," uvedl šéf FAČR.

Kovařík skončil kvůli praporkům, myslí Pelta

Zatímco sudí Kovařík uvedl, že rozhodnutí ukončit kariéru sudího kvůli přítomnosti Berbra ve fotbalovém prostředí v něm postupně zrálo a poslední trest pro něj byl pověstnou poslední kapkou, Pelta ještě v úterý odpoledne viděl celou záležitost jinak.

„Pan Kovařík nedávno ukončil kariéru na základě toho, že na utkání Sparta - Ostrava došlo k absurdní situaci, kdy se na úrovni ligového utkání nastoupilo na hřiště bez (rohových) praporků. A pan Kovařík má pocit, že to je v kompetenci hlavního sudího. Ale z mého pohledu je to selhání všech zúčastněných (rozhodčích)," říká Pelta.

Předseda přiznává, že Berbr má osobité jednání. „Je pravda, že Roman Berbr má v hnutí výraznou podporu. Má v sobě naturel diktátora, takže to vzbuzuje dojem, že jeho podřízení jsou armáda, jeho vojsko. A takhle demonstruje sílu při všech poradách," ví Pelta. „Ne se všemi věcmi, které dělá, souhlasím. Ale pokud se objevuje výzva k odvolání pana Berbra, to může udělat jenom valná hromada. A co se týče paní Damkové, tak by se na jednání výkonného výboru musel dostat bod o hlasování důvěry či nedůvěry komisi rozhodčích," vysvětlil.

Přestože panika fotbalové veřejnosti se zvyšuje a některé fotbalové osobnosti ho vyzývají k jednání, Pelta k tomu nevidí důvod. „Pro mě by byl nejhorší signál, kdyby za mnou přišel nějaký rozhodčí a řekl mi, že pan Berbr mu řekl, že musí vyhrát Jablonec nebo Příbram nebo jiný klub," vysvětlil svůj postoj Pelta, jenž bude celou situaci řešit pouze s předsedkyní komise rozhodčích: „Hodlám to řešit v klidu a bez emocí. Na zítřek jsem si pozval Dagmar Damkovou, se kterou mám výborný vztah, a k níž mám velkou důvěru," prohlásil Pelta.

Reklama