Hlavní obsah

Fotbalisté Sparty se po měsíci dočkali výhry

PRAHA

Víc než měsíc čekali fotbalisté Sparty v 1. lize na vítězství. V sobotním utkání 13. kola svěřenci trenéra Stanislava Grigy částečně zastavili svůj podzimní propad, když na Letné zdolali Mladou Boleslav 4:2. Výhru Sparty zařídili přesnými trefami Došek, Poláček, Herzán a Slepička, za hosty korigovali Simr s Peckou.

Článek

Trenér Sparty po reprezentační pauze představil další variantu složení obrany s kapitánem Petrášem na jejím pravém okraji. Ale ani dnes sparťanská defenziva, která byla před utkáním druhou nejhorší v soutěži, jistotou příliš neoplývala. Už ve třetí minutě musel gólman Blažek vytáhnout těžký zákrok proti ráně mladíčka Kysely.

Sparťané, kteří v minulé sezoně v obou zápasech s Mladou Boleslaví prohráli, se i dnes proti Středočechům před poloprázdnými tribunami dlouho hledali. Z trápení je vysvobodila až 24. minuta, kdy gólman Miller podběhl roh a Došek šťastným zásahem Pražany nasměroval do vedení.

Z něj se ale domácí neradovali dlouho: ve 29. minutě ještě Blažek podruhé vychytal Kyselu, ale za dvě minuty prohrál vzdušný souboj s Palátem a Simr pohodlně do odkryté branky zaznamenal svůj premiérový ligový gól.

Boleslav dřela až do konce

Hosté na Letné předvedli v ofenzivě odvážný výkon plný nápaditých akcí, který byl v kontrastu s křečovitým sparťanským představením, ale v obraně osudově selhali při pokrývání standardních situací.

Pět minut po pauze se totiž Poláčkův oblouček z trestného kopu snesl až za záda zkoprnělého gólmana Millera. Domácí záložník se tak pátým gólem dotáhl na elitní ligové kanonýry. Domácí mohli náskok pojistit, ale Herzánovu střelu odvrátil z brankové čáry Palát.

Pak si další slabé chvilky začali vybírat opět domácí zadáci. V 55. minutě se proti střele kapitána Kuliče vyznamenal Blažek, stejně jako za osm minut proti další tutovce Simra. Útočník zapůjčený do Mladé Boleslavi z Brna na hostování za několik okamžiků odmítl další jedinečnou možnost na vyrovnání, když pálil těsně vedle.

V hektickém průběhu vzápětí na druhé straně nedotáhl sólo do úspěšného konce střídající Slepička, ale v 66. minutě těsně za velkým vápnem napřáhl záložník Herzán a trefil se nádherně do šibenice. Ani za dvoubrankového manka se však snaživí hosté nevzdali: Spartu drželi až do závěrečného hvizdu v nejistotě poté, co v 89. minutě křížnou střelou po zemi snížil střídající Pecka. Hosté už na vyrovnání nedosáhli, ve třetí minutě nastavení naopak Pospěch předložil míč na malé vápno Slepičkovi a ten se trefil poprvé od letního příchodu z Liberce.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:2 (1:1).
Branky: 24. Došek, 50. Poláček, 66. Herzán, 90+3. Slepička - 31. Simr, 89. Pecka. Rozhodčí: Královec - Chytil, Pokorný. ŽK: Petráš, Šimák - Matějovský, Palát. Diváci: 3150.
Sparta: Blažek - Petráš, Petrouš, Lukáš, Kadlec - Zd. Pospěch, Herzán (75. Zelenka), Hašek (81. Šimák), Poláček - Matušovič (46. Slepička), Došek. Trenér: Griga.
Mladá Boleslav: Miller - Ševinský, Vít, Brezinský, Palát - Kysela, Pecka, Matějovský, José Pires (69. Čáp) - Simr, Kulič (76. Sviták). Trenér: D. Uhrin mladší.

Reklama

Související témata: