Hlavní obsah

Berbr v útoku: Kdybych to řídil, tak Kovařík nepíská. Znechutil mě, zlobí se Damková

Praha

Sám rázně přešel do protiútoku. Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr odmítl, že by ovlivňoval chod komise rozhodčích, jak v minulých dnech naznačil bývalý sudí Libor Kovařík. Berbrova životní partnerka Dagmar Damková, která je předsedkyní komise, taktéž označila Kovaříkovy výroky pro deník Sport za lži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Šéf asociace Miroslav Pelta již dříve sdělil, že nic zásadního v souvislosti s Kovaříkovým vyjádřením konat nehodlá. Situace jej zjevně nijak neznepokojuje. Výstupem z dnešního jednání činovníků FAČR je nakonec sdělení, že nikdo z vedení, včetně Berbra, se už nebude účastnit seminářů rozhodčích. A Damková s Berbrem se do Kovaříka pořádně opřeli.

Odmítá pocitová obvinění

„Kdybych měl na komisi a její rozhodování jakýkoliv vliv, tak rozhodčí Kovařík po mnoha chybách, které za poslední dva roky udělal a poškodil tím některé kluby, již profesionální soutěže nepíská," vyjádřil se v prohlášení pro média Berbr a narážel zejména na to, že Kovařík v jarní části soutěže po nafilmovaném pádu sparťana Lafaty nařídil nesmyslnou penaltu proti Teplicím.

Tvrdí, že s rozhodčími jako člen vedení asociace a bývalý rozhodčí komunikuje, ale jednání komise rozhodčích se podle svých slov nikdy nezúčastnil a její činnost nijak neovlivňuje. "Odmítám veškerá pocitová obvinění, která jednostranně probíhají v médiích," uvedl též Berbr, jehož působení na fotbalové scéně je propíráno a mnohdy ostře kritizováno. Dokáže ovládnout asociační valné hromady. Léta byl považován za muže významně operujícího v nižších soutěžích. Ve volbách na základě stoupajícího vlivu postupně získal zásadní pozice v nejvyšších fotbalových patrech, kde zbylo minimum jeho oponentů. Ti se rekrutují téměř výhradně „zvenčí".

Komise nic měnit nehodlá

Kovařík, rekordman co se týče odřízených zápasů v lize a významný český zástupce na listině sudích pro mezinárodní zápasy, se rozhodl ukončit kariéru kvůli tomu, že ´sudí ovládá právě Berbr, jelikož oficiální předsedkyně komise Damková tráví mnoho času v zahraničí´. Pozastavil se nad Berbrovými praktikami, jimiž měl údajně některé sudí urážet či ponižovat, sám měl podle Kovaříka obsazovat rozhodčí na zápasy. Damková však partnerův vliv na chod komise odmítá.

"Komise nerozhoduje pod vlivem nikoho z vedení FAČR a nebude na svém přístupu nic měnit ani pod vlivem mediálních výstupů pana Kovaříka. Mnohokrát jsem se rozhodčího Kovaříka zastávala a snažila se ho mnohokrát podpořit a nyní jsem, podobně jako řada jeho kolegů, kteří se mi ozývají, znechucena z jeho lživých prohlášení," sdělila Damková, kterou na semináře rozhodčích pravidelně doprovázel Berbr.

Pelta uvedl, že zčásti chce změnit zavedenou praxi. „Nikdo z vedení FAČR, včetně místopředsedy Romana Berbra, se nebude účastnit seminářů rozhodčích, dále předmětem jednání vedení bude i výběr lokalit pro zahraniční soustředění."

Předseda by také rád hovořil přímo s Kovaříkem. „Především chci mít kompletní informace. Dnes jsem obdržel informace od samotných ligových rozhodčích, které jsou naprosto odlišné od těch, které pan Kovařík komunikuje přes média. Smutné je, že rozhodčí poté, co sami ukončí kariéru, sdělují své pocity do médií, přičemž za mnou v době aktivního výkonu nepřijdou. Je mi to líto, protože to poškozuje celý fotbal."

Podle Berbra Kovařík udělal v minulé sezóně největší chybu ze všech rozhodčích, soudí, že je jeho právem mu ji za vedení asociace vytknout. „Rozhodčí Matějek za podobnou chybu skončil, zatímco Kovařík pokračoval, i když jeho chyba (penalta za nafilmovaný pád Lafaty) byla ještě výraznější," uvedl místopředseda FAČR.

Berbr připomněl praporky

Zároveň se Kovařík jako čtvrtý rozhodčí podle Berbra podílel na nedávné chybě na Spartě, kdy v rozporu s pravidly byla zahájena hra bez rohových praporků. „Proto obdržel trest, stejně jako ostatní zodpovědní aktéři, ve stejné míře," uvedl Berbr, ač se Kovařík opíral o tvrzení, že podle pravidel tato záležitost nepatří do kompetence čtvrtého sudího.

Proti výrokům dnes už bývalého arbitra se ohrazuje i celá komise. „Jeho vyjádření je bezprecedentním útokem na každého jednotlivce mezi českými rozhodčími, kteří se naplno věnují své práci. Odmítáme, že by do činnosti komise a její nezávislosti zasahoval kdokoliv z vedení asociace, včetně místopředsedy Romana Berbra. Členové komise jednomyslně zároveň vyjadřují důvěru předsedkyni komise Dagmar Damkové," stojí v prohlášení.

Obdobný trend zachovává i obsah prohlášení dalších arbitrů. „Moje zkušenost je taková, že pokud s námi mluví místopředseda Berbr, tak vyjadřuje vždy pouze svůj osobní názor, byť bývá někdy kritický. S ponižováním, o němž mluvil pan Kovařík, jsem se rozhodně na žádném semináři nesetkal," uvedl Pavel Královec, který je považovaný za domácí rozhodcovskou jedničku.

„K fungování komise nemám žádnou výhradu. Nikdy nebyl problém s celkem nebo s jejími jednotlivci, rozhodčí vždy měli a mají možnost se vyjádřit, nejsou dehonestováni, ale případně věcně kritizováni a rozhodně se neztotožňuji s informacemi, které se v posledních dnech objevily v médiích," uvedl další ligový sudí Jan Jílek.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články